Zupa krem z pomidorów. Prosty, tradycyjny przepis podkręcisz jednym dodatkiem

Zupa krem z pomidorów to banalnie prosty przepis na obiad, gdy nie mamy ochoty długo stać przy garach, a jednocześnie mamy ochotę na coś pysznego. Oprócz pomidorów i przypraw warto dodać aromatyczny ser. Ten dodatek wyjątkowo podkręci smak zupy i sprawi, że bez dokładki się nie obejdzie.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa krem z pomidorów to danie, które świetnie sprawdzi się na codzienny obiad, ale także na rodzinne uroczystości i romantyczną kolację we dwoje. Przepis jest banalny, a dodatek sera feta świetnie przełamie słodkość pomidorów i nada daniu wytrawnego charakteru. Jak zrobić najlepszą zupę krem? Oto przepis w kilku prostych krokach.

Zupa krem z pomidorów - prosty przepis

Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów (najlepiej malinowych)
  • 400 ml bulionu lub lekkiego rosołu
  • 1 niewielka cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz, świeża bazylia
  • 100 g sera feta

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim 2-3 łyżki oliwy. Następnie dodaj posiekaną cebule i podsmażaj, aż się zeszkli.
  2. Pomidory sparz, usuń skórkę oraz gniazda nasienne. Miąższ pokrój i dodaj do podsmażonej cebuli. Dodaj także czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażaj przez 5 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać.
  3. Zalej całość bulionem i dodaj pokruszony ser feta. Kiedy ser się rozpuści, dopraw całość do smaku sola oraz pieprzem. Następnie zmiksuj całość na gładki krem. Rozlej do talerzy i udekoruj posiekana bazylią.

Wskazówka: Jeśli chcesz podbić pomidorowy smak zupy, możesz dodać pół szklanki passaty pomidorowej lub 2 łyżki koncentratu. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA