-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa krem z pomidorów. Prosty, tradycyjny przepis podkręcisz jednym dodatkiem
Zupa krem z pomidorów. Prosty, tradycyjny przepis podkręcisz jednym dodatkiem
Zupa krem z pomidorów to banalnie prosty przepis na obiad, gdy nie mamy ochoty długo stać przy garach, a jednocześnie mamy ochotę na coś pysznego. Oprócz pomidorów i przypraw warto dodać aromatyczny ser. Ten dodatek wyjątkowo podkręci smak zupy i sprawi, że bez dokładki się nie obejdzie.
Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa krem z pomidorów to danie, które świetnie sprawdzi się na codzienny obiad, ale także na rodzinne uroczystości i romantyczną kolację we dwoje. Przepis jest banalny, a dodatek sera feta świetnie przełamie słodkość pomidorów i nada daniu wytrawnego charakteru. Jak zrobić najlepszą zupę krem? Oto przepis w kilku prostych krokach.
Zupa krem z pomidorów - prosty przepis
Składniki:
- 1,5 kg pomidorów (najlepiej malinowych)
- 400 ml bulionu lub lekkiego rosołu
- 1 niewielka cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz, świeża bazylia
- 100 g sera feta
Sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim 2-3 łyżki oliwy. Następnie dodaj posiekaną cebule i podsmażaj, aż się zeszkli.
- Pomidory sparz, usuń skórkę oraz gniazda nasienne. Miąższ pokrój i dodaj do podsmażonej cebuli. Dodaj także czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażaj przez 5 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać.
- Zalej całość bulionem i dodaj pokruszony ser feta. Kiedy ser się rozpuści, dopraw całość do smaku sola oraz pieprzem. Następnie zmiksuj całość na gładki krem. Rozlej do talerzy i udekoruj posiekana bazylią.
Wskazówka: Jeśli chcesz podbić pomidorowy smak zupy, możesz dodać pół szklanki passaty pomidorowej lub 2 łyżki koncentratu.