Jak przyrządzić mielone, żeby były soczyste? Wypróbuj ten trik z bułką, to prawdziwy game changer

Co dodać do kotletów mielonych, aby po usmażeniu były miękkie i soczyste? Mięso dobrze jest połączyć z czerstwą bułką namoczoną w mleku. Dzięki niej kotlety będą miały właściwą konsystencję i delikatny smak.

Podajemy przepis na kotlety mielone. Można je serwować z dowolnymi dodatkami - surówkami, sałatkami, ziemniakami i różnymi warzywami. Jak je przygotować, żeby nie były suche? Najważniejszym składnikiem, oprócz mięsa, będzie czerstwa bułka namoczona w mleku. 

Zobacz wideo Haps test naleśników

Czerstwą bułkę powinno się zalać ciepłym mlekiem

Do kotletów mielonych najlepiej jest dodać czerstwą bułkę. Niektórzy zalewają ją wodą, jednak lepszym wyborem będzie ciepłe mleko. Dzięki niemu kotlety nie będą się rozpadały podczas smażenia i pozostaną lekkie i soczyste. Co więcej, mleko sprawi, że będą miały łagodny aromat i zdecydowanie lepszy smak.

Przepis na kotlety mielone - zrób je w ten sposób, a wyjdą idealne

Składniki:

  • pół kilo mięsa mielonego,
  • czerstwa bułka,
  • pół szklanki mleka,
  • jajko,
  • mała cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta,
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie:

  1. Zalej bułkę podgrzanym mlekiem i poczekaj 15 minut, aż się namoczy i zmięknie. Do mięsa powinno się dodawać przestudzoną bułkę.
  2. Obierz cebulę i zetrzyj ją na drobnych oczkach tarki. 
  3. Przełóż do miski mielone mięso i cebulę, wbij jajko i dodaj namoczoną bułkę w mleku. Następnie przypraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie składniki na jednolitą masę. Mięso nie powinno przywierać do dłoni. Masa powinna stać się plastyczna, warto wyrabiać ją przez kilka minut - dzięki temu kotlety będą miękkie i soczyste.
  4. Formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. 
  5. Przygotuj patelnię. Rozgrzej olej i układaj kotlety. Smaż z obu stron aż do zrumienienia.
  6. Kotlety smakują najlepiej bezpośrednio po usmażeniu.

Smacznego!

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: