Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Gofry to przysmak, któremu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Najczęściej królują w naszej diecie podczas wakacji, jednak w wielu domach pojawiają się także na śniadanie, obiad czy słodką przekąskę. Kluczem do sukcesu jest udane ciasto.
Przepis na gofry idealne - smak niczym z wakacyjnej budki
Wśród wakacyjnych smaków, ale i oryginalnych przepisów, które królują w domowym menu, nie sposób pominąć recepturę na idealne gofry. Sekretem jest prostota i krótka lista potrzebnych produktów. Hasło "mniej znaczy więcej" sprawdzi się tutaj wręcz idealnie. Gofry możemy serwować na słodko, ale i w wytrawnej wersji - ciasto do obu wersji możemy przygotować identycznie, jednak warto w zależności od wersji wzbogacić je ciekawymi przyprawami czy składnikami.
Poniżej przedstawiamy uniwersalny przepis na idealne gofry. W zależności od preferowanych dodatków recepturę możemy wzbogacić m.in. o cukier waniliowy, dowolny słodzik, wiórki kokosowe, owoce - w wersji słodkiej, lub np. ser, szynkę, bekon, przyprawy czy świeże zioła, jeśli chcemy przygotować gofry na słono.
Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato
Gofry - przepis na złociste i chrupkie ciasto
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 1,5 szklanki mleka,
- 80 g oleju,
- 3 jaja,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- ewentualnie: cukier/cukier waniliowy/świeże zioła/przyprawy, tarty ser.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Następnie przekładamy żółtka do dużej miski i łączymy z ciepłym mlekiem, olejem, szczyptą soli, mąką i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, do momentu aż wszystkie składniki ładnie się połączą.
- W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Wskazówka: jeśli przygotowujemy słodką wersję, wówczas do piany dodajemy cukier.
- Do miski z ciastem stopniowo dodajemy białka, delikatnie mieszamy po każdej dodanej łyżce.
- Gofrownicę smarujemy olejem lub masłem klarowanym, gdy dobrze się rozgrzeją, chochlą nakładamy ciasto. Urządzenie zamykamy i pieczemy do uzyskania złotego koloru i chrupiącej tekstury.
- Wskazówka: jeśli przygotowujemy gofry na słono, na samym końcu dodajemy do ciasta wytrawne dodatki takie jak parmezan, podsmażony i poszatkowany bekon, zioła lub przyprawy.
- Tak przygotowane gofry podajemy z ulubionymi dodatkami. W wersji deserowej polecamy bitą śmietanę, świeże owoce lub domowe przetwory. Do ciasta pasują także wytrawne produkty takie jak awokado, jajka po benedyktyńsku, kurczak czy miks sałat i sosy.