Zupa śledziowa - postny obiad na Środę Popielcową. Jak zrobić zapomniany przysmak? Kwaśny dodatek jest najważniejszy

Zupa śledziowa, zwana także postną wodą śledziową to danie idealne na zbliżający się Popielec oraz cały Wielki Post. Jeszcze w czasach PRL często gościła na polskich stołach, obecnie zupa śledziowa usunęła się w cień, a wielka szkoda, bo odpowiednio przygotowana jest naprawdę pyszna. Jak ją zrobić, żeby każdy prosił o dokładkę? Bez kwaśnego dodatku się nie obejdzie - chodzi o ocet.

Więcej inspiracji na postne potrawy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa śledziowa to chyba najprostszy pomysł na obiad dla osób, które są związane z tradycją i w Środę Popielcową powstrzymują się od jedzenia mięsa. O zupie śledziowej przyjęło się mówić właśnie "postna woda śledziowa" ze względu na to, że nie zawiera w sobie mięsa, a jednocześnie jest aromatyczna i sycąca. W niektórych domach do dziś robi się zupę śledziową, ale niestety - czasy świetności potrawy minęły już lata temu. Dziś chcemy odświeżyć ten prosty przepis i zainspirować wszystkich, którzy lubią śledzie, oraz tych, którzy przywiązują wagę do wielkopostnych tradycji.

Zupa śledziowa - postny obiad na Środę Popielcową

Składniki:

  • ok. 500-600 g solonych filetów śledziowych
  • ok. 400 g ziemniaków
  • 2 średnie cebule (możesz użyć także szalotek - wówczas weź 4)
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 3-4 łyżki octu
  • 4 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • ocet spirytusowy (2 łyżki lub więcej, jeśli lubisz intensywne smaki)
  • sól i cukier do smaku
  • koperek do posypania

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku namocz płaty śledziowe, by wypukać nadmiar soli. Mocz je przez pół godziny co dziesięć minut zmieniając wodę. Oczywiście, jeśli nie przeszkadza ci słony smak, możesz skrócić czas płukania. 
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka lub półpiórka. Włóż do garnka. Zalej ją wodą (ok. 1,5-2 litry wystarczą). Dodaj przyprawy, ocet oraz cukier (ok. 3 łyżki) i całość zagotuj. Gotuj 5 minut, następnie wyłącz palnik i pozostaw do ostygnięcia. 
  3. Kiedy zalewa się studzi, ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. 
  4. Wymoczone śledzie pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka z zalewą. Dodaj także śmietanę i dokładnie wymieszaj całość. W razie potrzeby dopraw do smaku przyprawami. 
  5. Zupę śledziową podawaj na zimno z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.