Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej
Sałatka 1905 wywodzi się z Florydy i ma już ponad 100-letnią tradycję. Jej nazwa jest ściśle związana z restauracją, która serwuje różne pyszności. Jak ją przyrządzić? Przepis znajdziecie poniżej.
Wyjątkowa sałatka z Florydy. Kluczem jest dressing
Przepisów na sałatki jest mnóstwo, a ich smak zależy wyłącznie od upodobań. Jednak, czy ktoś słyszał o potrawie 1905? Okazuje się, że za określeniem stoi lokal słynny Columbia Restaurant, który powstał w 1905 roku. Miłośnikom poszukiwania smaków zdradzamy, że restauracja znajduje się w mieście Tampa, w dzielnicy Ybor City w stanie Floryda. Jak przygotować kultową sałatkę o 117-letniej tradycji? Przepis pochodzi z oficjalnej strony restauracji.
Składniki:
- 4 szklanki pokruszonej sałaty lodowej,
- dojrzały pomidor,
- pół szklanki pieczonej szynki posiekanej w kostkę (można zastąpić indykiem lub krewetkami),
- pół szklanki sera szwajcarskiego posiekanego w słupki,
- pół szklanki zielonych, hiszpańskich oliwek,
- 2 szklanki dressingu,
- 1/4 szklanki startego sera Romano,
- 2 łyżki sosu Worcestershire,
- cytryna.
Dressing:
- pół szklanki oliwy z oliwek extra vergine,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki oregano,
- 2 łyżki octu winnego,
- sól,
- pieprz.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Sałatka 1905. Przepis krok po kroku
- Do wysokiej misy wrzucamy sałatę, szynkę, pomidory, ser szwajcarski oraz oliwki.
- Przygotowujemy dressing. Do wysokiego naczynia wlewamy oliwę i ocet winny. Wyciskamy ząbki czosnku. Wsypujemy oregano, sól i pieprz.
- Przed podaniem dodajemy dressing, ser Romano oraz sos Worcestershire i sok z jednej cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i od razu zjadamy.
Niektórzy podają sałatkę 1905 z własnoręcznie przygotowanymi grzankami. Tego typu wersje pojawiają się w mediach społecznościowych. Dlatego ostateczny smak zależy od was.