Placki ziemniaczane z przepisu Magdy Gessler będą lepsze niż te od babci. Kluczowy jest jeden składnik

Ziemniaki to nieodłączny element kuchni polskiej. To warzywo występuje w prawie każdym daniu i nic dziwnego, bo często swoim smakiem zespala wszystko w jedną całość. Placki ziemniaczane z przepisu Magdy Gessler to pyszny sposób na obiad. Restauratorka dodaje do nich łyżkę tego składnika.

Kartofle można podać w bardzo różnych formach. Najczęściej jemy je w postaci purée, jako frytki, dodatek do zup lub w formie placków ziemniaczanych. To właśnie te ostatnie muszą spełniać pewne normy, aby można było je uznać za smaczne.

Przede wszystkim kluczowy jest złocisty wierzch, który musi być chrupiący. Po przekrojeniu powinien nam się ukazać miękki środek, a włożony do ust kawałek od razu musi się w nich rozpływać. Aby wykonać takie placki trzeba ściśle trzymać się podanego przepisu. Wtedy sukces dania jest murowany.

Przygotowane placki można podawać zarówno na słono, jak i na słodko. Niektórzy preferują sos pieczarkowy lub gulasz. Inni sięgają za śmietanę i cukier. Nieważne, jakie dodatki wybierzesz, najważniejszy i tak jest sam placuszek.

To danie wykonywane z przepisu Magdy Gessler przygotujesz bezbłędnie już za pierwszym razem. Sekretem restauratorki jest dodanie do masy śmietany. Jeśli jeszcze nie znałeś tego sposobu, koniecznie go wypróbuj.

Przepis na placki ziemniaczane Magdy Gessler

Składniki

  • 5 dużych ziemniaków,
  • 2 małe cebule,
  • 2,5 łyżki mąki pszennej,
  • ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka śmietany 12%,
  • pieprz,
  • sól,
  • olej.
Zobacz wideo Pieczone placki z gotowanych ziemniaków

OFERTY AVANTI24.PL: Top 18 sukienek z wyprzedaży! Te modele skradły serca kobiet z branży mody, będziemy nosić je latami!

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, dokładnie przemyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czynność powtórz z cebulą.
  2. Starte warzywa odcedź z nadmiaru wody i przenieś do większej miski.
  3. Do składników dodaj przesianą mąkę, jajko, śmietanę oraz drobno posiekany czosnek. Dopraw pieprzem i solą, wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej, następnie za pomocą łyżki formuj na tłuszczu cienkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  5. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.