Kartofle można podać w bardzo różnych formach. Najczęściej jemy je w postaci purée, jako frytki, dodatek do zup lub w formie placków ziemniaczanych. To właśnie te ostatnie muszą spełniać pewne normy, aby można było je uznać za smaczne.
Przede wszystkim kluczowy jest złocisty wierzch, który musi być chrupiący. Po przekrojeniu powinien nam się ukazać miękki środek, a włożony do ust kawałek od razu musi się w nich rozpływać. Aby wykonać takie placki trzeba ściśle trzymać się podanego przepisu. Wtedy sukces dania jest murowany.
Przygotowane placki można podawać zarówno na słono, jak i na słodko. Niektórzy preferują sos pieczarkowy lub gulasz. Inni sięgają za śmietanę i cukier. Nieważne, jakie dodatki wybierzesz, najważniejszy i tak jest sam placuszek.
To danie wykonywane z przepisu Magdy Gessler przygotujesz bezbłędnie już za pierwszym razem. Sekretem restauratorki jest dodanie do masy śmietany. Jeśli jeszcze nie znałeś tego sposobu, koniecznie go wypróbuj.
Składniki
OFERTY AVANTI24.PL: Top 18 sukienek z wyprzedaży! Te modele skradły serca kobiet z branży mody, będziemy nosić je latami!
Sposób przygotowania
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl