-
Haps
-
Jak przygotować
- Marzą ci się puszyste i chrupiące gofry? Dodaj do ciasta trochę bąbelków zamiast mleka - będą lepsze niż z budki
Marzą ci się puszyste i chrupiące gofry? Dodaj do ciasta trochę bąbelków zamiast mleka - będą lepsze niż z budki
Gofry to lek na całe zło i kiedy tylko zanurzmy zęby w delikatnym waflu z bitą śmietaną, wszystkie problemy odchodzą na bok. Dziś mamy dla ciebie przepis na gofry, które jednocześnie są pulchniutkie i lekko chrupiące. Jaki jest ich sekret? Mleko. A dokładniej - jego brak.
Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo [MATERIAŁ PROMOCYJNY] Owsianka, którą zrobisz ekspresowo. Genialny mus z owoców podkręci jej smak
Nie musisz czekać do wakacji, by rozkoszować się pysznymi goframi. Bez problemu zrobisz w domu najlepsze gofry, które w środku są puszyste i delikatne jak chmurka, a z zewnątrz lekko chrupiące. Tradycyjny przepis na gofry wśród listy składników zawiera mleko. Nasz przepis na najlepsze gofry nie ma mleka, ale ma kefir. To dzięki kefirowi gofry są tak pyszne i smakują lepiej, niż najlepsze gofry, jakie można zjeść na molo w Sopocie.
Puszyste i chrupiące gofry na kefirze
Składniki:
- 200 ml kefiru
- 150 g mąki (typ 500 lub 650)
- 1 większe jajko
- pół kostki masła (należy je roztopić)
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ulubione dodatki do podania
Sposób wykonania:
- Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto na gofry, upewnij się, że kefir i jajka mają temperaturę pokojową.
- Do miski wbij jajko i utrzyj je z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Następnie stopniowo wlewaj kefir i mieszaj na niskich obrotach.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i chwilę wymieszaj całość szpatułką, by składniki się połączyły. Na koniec dodaj roztopione masło i ponownie wymieszaj. Miskę z ciastem odstaw na kilka minut, by gluten zawarty w mące spęczniał.
- Przygotuj gofrownicę, kratki lekko natłuść masłem i porządnie ją rozgrzej. Za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na gofry i smaż je w zależności od mocy gofrownicy od 3 do 5 minut. Powinny być złote.
- Po usmażeniu udekoruj gofry swoimi ulubionymi dodatkami.