Marzą ci się puszyste i chrupiące gofry? Dodaj do ciasta trochę bąbelków zamiast mleka - będą lepsze niż z budki

Gofry to lek na całe zło i kiedy tylko zanurzmy zęby w delikatnym waflu z bitą śmietaną, wszystkie problemy odchodzą na bok. Dziś mamy dla ciebie przepis na gofry, które jednocześnie są pulchniutkie i lekko chrupiące. Jaki jest ich sekret? Mleko. A dokładniej - jego brak.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo [MATERIAŁ PROMOCYJNY] Owsianka, którą zrobisz ekspresowo. Genialny mus z owoców podkręci jej smak

Nie musisz czekać do wakacji, by rozkoszować się pysznymi goframi. Bez problemu zrobisz w domu najlepsze gofry, które w środku są puszyste i delikatne jak chmurka, a z zewnątrz lekko chrupiące. Tradycyjny przepis na gofry wśród listy składników zawiera mleko. Nasz przepis na najlepsze gofry nie ma mleka, ale ma kefir. To dzięki kefirowi gofry są tak pyszne i smakują lepiej, niż najlepsze gofry, jakie można zjeść na molo w Sopocie.

Puszyste i chrupiące gofry na kefirze

Składniki:

  • 200 ml kefiru
  • 150 g mąki (typ 500 lub 650)
  • 1 większe jajko
  • pół kostki masła (należy je roztopić)
  • 4 łyżki cukru 
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ulubione dodatki do podania

Sposób wykonania:

  1. Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto na gofry, upewnij się, że kefir i jajka mają temperaturę pokojową. 
  2. Do miski wbij jajko i utrzyj je z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Następnie stopniowo wlewaj kefir i mieszaj na niskich obrotach. 
  3. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i chwilę wymieszaj całość szpatułką, by składniki się połączyły. Na koniec dodaj roztopione masło i ponownie wymieszaj. Miskę z ciastem odstaw na kilka minut, by gluten zawarty w mące spęczniał. 
  4. Przygotuj gofrownicę, kratki lekko natłuść masłem i porządnie ją rozgrzej. Za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na gofry i smaż je w zależności od mocy gofrownicy od 3 do 5 minut. Powinny być złote.
  5. Po usmażeniu udekoruj gofry swoimi ulubionymi dodatkami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.