Więcej sprawdzonych metod znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Czyszczenie piekarnika to zmora, z którą co jakiś czas należy się uporać. Ściany i dno urządzenia często pokrywa warstwa tłuszczu, resztek jedzenia, przypaleń, smug i masa innych zanieczyszczeń trudnych do usunięcia. Z pomocą przychodzą tanie produkty, które niemal każdy znajdzie w kuchennej szufladzie czy szafce.
Domowe porządki często zajmują najwięcej czasu, gdy docieramy do kuchni - to prawdziwy raj zakamarków, zabrudzeń, tłustych plam, okruszków i resztek żywności. Piekarnik to idealny przykład i spore wyzwanie, którego co jakiś czas należy się podjąć. Prosty trik wystarczy, by uporać się z czyszczeniem tego urządzenia.
Tłuste plamy, zacieki, przypalenia i resztki to prawdziwe wyzwanie nawet dla perfekcyjnej pani domu. Warto zatem sięgnąć po jedną z banalnie prostych metod. Pierwsza z nich to działanie parą - wystarczy nagrzać piekarnik do 170 stopni i umieścić w nim dużą, szklaną miskę z wodą. Po kilkunastu minutach, gdy wnętrze się nagrzeje, a para wypełni jego środek, wyłączamy sprzęt i uchylamy drzwiczki. Gdy ostygnie, przechodzimy do właściwego czyszczenia. W tej roli świetnie sprawdzi się pasta z sody i odrobiny wody lub roztwór z octu. Wówczas wystarczy delikatne pocieranie gąbeczką, przepłukanie czystą wodą i gotowe!
Inną metodą na uporczywe zanieczyszczenia jest wykorzystanie folii aluminiowej! Produkt daje się swobodnie formować, dzięki czemu możemy stworzyć myjko-ściereczkę, zdolną trafić w każde zagłębienie. Wystarczy urwać kawałek foli, zagnieść ją w pożądany kształt i delikatnie szorować brudne zakamarki. Ten trik nie rysuje powierzchni i daje świetne efekt!
Ciekawą alternatywą jest także rozsypanie soli we wnętrzu piekarnika i włączenie go na 100 st. C. Sól powinna zbrązowieć - po wyłączeniu urządzenia trzeba chwilę poczekać, aż wystygnie i dopiero wtedy wytrzeć jego wnętrze. Dodatkowym plusem jest fakt, że przyprawa pochłonie nieprzyjemne zapachy!