Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Polska kuchnia to skarbnica wyśmienitych smaków, przepisów i tradycyjnych dań. Jednym z nich są gołąbki, które kojarzą się ze swojskim, domowym obiadem. Kapuściane rarytasy można przygotować na wiele sposobow - z mięsem, jak i w wersji wegetariańskiej.
Przepis na gołąbki, czyli tradycja na talerzu
Gołąbki to danie, które gości w polskiej kuchni od pokoleń. Smaczne kapuściane zawijasy z soczystym farszem często goszczą w porze obiadowej, serwujemy je także z okazji świąt i rodzinnych uroczystości. Przepis wymaga poświęcenia, jednak smak wynagradza wszystkie trudy i czas spędzony w kuchni.
Danie w tradycyjnej odsłonie bazuje na białej kapuście, mięsie mielonym, ryżu i przyprawach. Nie może zabraknąć także aromatycznego sosu - najczęściej pomidorowego lub grzybowego. Kapuściane zawijasy można jednak przygotować także z dodatkiem kaszy, warzyw i innych kolorowych dodatków. Klasyka jednak przeważa smakiem!
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania
Tradycyjne gołąbki - przepis na domową klasykę
Składniki:
- główka białej kapusty,
- 700 g mielonej łopatki wieprzowej,
- torebka ugotowanego ryżu,
- 1,5 szklanki bulionu lub drobiowego rosołu,
- cebula,
- 2 łyżki bułki tartej,
- sól,
- pieprz grubo mielony,
- passata pomidorowa lub dwie łyżki przecieru pomidorowego,
- optymalnie zioła, świeża zielenina.
Sposób przygotowania:
- Aby usprawnić gotowanie, warto wcześniej przygotować wszystkie składniki, a następnie przejść do kolejnych etapów.
- Zaczynamy zatem od kapusty - warzywo pozbawiamy zewnętrznych liści. Główkę wkładamy do gotującej się, osolonej wody. W ten sposób sparzamy liście. Po kilku minutach wyciągamy kapustę, studzimy, a następnie delikatnie ściągamy liść po liściu.
- Każdy liść pozbawiamy twardego nerwu. Układamy jeden na drugim.
- Przechodzimy do przygotowania mięsnego farszu. W tym celu przekładamy do dużej miski zmieloną łopatkę wieprzową. Na patelni z odrobiną leju podsmażamy drobno posiekaną cebulę, a gdy się zarumieni, przekładamy do mięsa.
- Do miski z mięsem i cebulą dodajemy ugotowany ryż, bułkę tartą sól, pieprz i ewentualnie ulubione przyprawy lub posiekaną natkę. Masę dokładnie wyrabiamy dłońmi - warto poświęcić kilka minut, by dobrze napowietrzyć mięso.
- Porcję farszu nakładamy na liść kapusty. Boki składamy do środka i ciasno zwijamy gołąbka, podobnie jak wygląda to przy robieniu krokietów. Czynność powtarzamy do wyczerpania farszu.
- Tak przygotowane gołąbki przekładamy do garnka, którego dno wyłożone jest liśćmi kapusty. Gołąbki ciasno układamy jeden przy drugim. Całość zalewamy bulionem połączonym z passatą lub przecierem i ziołami.
- Gołąbki gotujemy na małej mocy palnika przez 1,5 godziny. Po tym czasie przekładamy je na talerz, polewamy sosem i gotowe!
- Wariant - gołąbki można nieco udoskonalić i nadać im oryginalnego smaku poprzez dodanie do farszu pikantnych przypraw, świeżych ziół czy np. odrobinę sosu piri-piri. Wówczas smak będzie znacznie inny. Gołąbki można także zapiec w piekarniku.