Kluski wychodzą twarde, a placki się paćkają? Pewnie wybierasz złe ziemniaki. Jakie są typy i do czego służą? Wyjaśniamy

Polska kuchnia ziemniakiem stoi i chociaż na nasze stoły weszły zaledwie 340 lat temu, to aktualnie nie ma bez nich naszego gotowania. Jednak ziemniak ziemniakowi nie jest równy i na pewno mieliście okazję się o tym przekonać, robiąc rozciapane placki ziemniaczane czy twarde pyzy. Jakie są typy kulinarne ziemniaków i do czego ich używać? Te do sałatek nie nadają się na frytki.

Więcej przydatnych wskazówek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Umowną datą pojawienia się w Polsce ziemniaków jest rok 1683, kiedy Jan II Sobieski przywiózł spod Wiednia bulwy ziemniaka, które miały być prezentem dla jego ukochanej żony - Marysieńki. Obecnie raczej niewiele kobiet chciałoby dostać w prezencie ziemniaka, ale wówczas uchodziły za rośliny ozdobne i cieszyły wzrok, rosnąc w królewskich ogrodach.

Ziemniaki zaczęto jeść później i szybko stało się jasne, że to fantastyczny pokarm - dobrze smakowały, długo syciły i były łatwe w uprawie. Od tamtych czasów nasze stoły zalały ziemniaki pod wieloma postaciami i dziś nie wyobrażamy sobie bez nich życia. Jednak ziemniak i ziemniak to nie to samo i nie każda odmiana nadaje się do wszystkiego. Dziś podpowiemy, jakie są typy ziemniaków i do czego najlepiej ich używać.

Kulinarne typy ziemniaków

Na świecie istnieje ponad 100 odmian ziemniaków. Warzywo dzieli się na trzy podstawowe typy kulinarne A, B i C, oraz typy pośrednie, czyli AB i BC, które łączą w sobie cechy dwóch różnych typów.

Typ kulinarny A - ziemniaki sałatkowe

Ziemniaki sałatkowe mają zbity miąższ, często lekko żółtej barwy. Nie rozgotowują się i nie kruszą, dlatego łatwo się je kroi. Są więc idealne do sałatek oraz jako dodatek do zup warzywnych. Będą odpowiednia także do zapiekanek np. z mięsem mielonym, ale także jako popularne łódeczki, czy opiekane na patelni. Odmiany ziemniaków typu A to między innym: Agata, Annabelle, Impresja, Lord, Nicola, Vineta, Zenia

Typ kulinarny B - ziemniaki uniwersalne

To odmiany, które mają delikatniejszy, ale wciąż lekko zwarty miąższ. To najpopularniejszy typ kulinarny i można go wykorzystywać na wiele sposobów. Jeśli jednak chcesz zrobić z nich kluski śląskie, pyzy lub kopytka, w zależności od preferencji oraz rodzaju potrawy, warto dodać odrobinę skrobi ziemniaczanej. Gdy z kolei chcesz z nich zrobić frytki, musisz wiedzieć, że będą nieco bardziej zbite w środku. Typ B dobrze sprawdza się podczas przygotowywania farszu do pierogów np. ruskich, będzie idealny do babki i kiszki ziemniaczanej, a także do placków ziemniaczanych, także z tych robionych z ugotowanych wcześniej ziemniaków. Odmiany ziemniaków uniwersalnych to między innymi: Agria, Arielle, Berber, Bogatka, Bohun, Gala, Irga, Irys, Oman, Raja, Sante, Zagłoba.

Typ kulinarny C - ziemniaki mączyste

Ten typ ziemniaków charakteryzuje się sypkim, delikatnym, suchym miąższem i dużą zawartością skrobi. Podczas gotowania lekko się rozsypują, przez co nie nadają się do zup, ale są idealne do purée, ale także do frytek i pieczonych ziemniaków. Będą także fantastyczne do klusków śląskich, kartaczy i kultowych "kładzioków", czyli szarych klusków. Jeśli chcesz kupić mączyste ziemniaki, oto kilka ich odmian: Agnes, Cekin, Etiuda, Finezja, Gawin, Gracja, Jurata, Laskara, Mazur, Owacja, Veronie.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.