Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sernik na zimno jest tak łatwy, że można go robić niemal z zamkniętymi oczami, a najtrudniejszą rzeczą w jego przygotowaniu jest zrobienie galaretki. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić sernik na zimno, który jest jeszcze delikatniejszy i jeszcze smaczniejszy, a to za sprawą serka mascarpone. Jeśli szukasz inspiracji na deser do kawki, nic lepszego nie znajdziesz.
Sernik na zimno - najprostszy przepis
Składniki:
- 300 g herbatników lub innych ciasteczek
- 100 g masła
- ok. 800 g serka waniliowego
- 300 g serka mascarpone
- 2 bezsmakowe galaretki
- 1 owocowa galaretka
- ulubione owoce (mogą być mrożone)
- wrzątek do rozpuszczenia galaretek
Sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania spodu z ciasteczek. Skrusz je wałkiem lub rozdrobnij w malakserze. Następnie dodaj roztopione masło i całość dokładnie wymieszaj. Następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem.
- Do rondelka wlej 300 ml wody i kiedy się zagotuje, rozpuść w niej dwie bezsmakowe galaretki. Rondelek odstaw w chłodne miejsce, by galaretki całkowicie ostygły.
- Do dużej miski włóż serki waniliowe, dodaj mascarpone i zmiksuj całość. Następnie wlej ostygnięte galaretki i jeszcze chwilę miksuj. Następnie masę wylej na ciasteczkowy spód i blaszkę włóż do lodówki.
- Galaretkę owocową rozpuść w 400 ml wrzątku i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli używasz mrożonych owoców, najpierw je rozmroź.
- Kiedy galaretka owocowa zacznie się ścinać, wyjmij ciasto z lodówki i na wierzchu ułóż kawałki owoców. Następnie zalej całość galaretką i ponownie włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.
Wskazówka: Jeśli chcesz przyśpieszyć wykonanie sernika, zamiast ciasteczkowego spodu na dnie blaszki ułóż biszkopty lub herbatniki.