Najprostszy przepis na sernik na zimno. Będzie lekki i puszysty i to bez grama twarogu

Sernik na zimno to deser, który możemy jeść kilogramami i nigdy się nie znudzi. Dziś mamy dla was chyba najprostszy przepis na sernik na zimno, w którym nie ma sera, za to jest serek waniliowy i mascarpone. Dodaj do tego ulubione owoce i masz idealne ciasto na weekend.

Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Sernik na zimno jest tak łatwy, że można go robić niemal z zamkniętymi oczami, a najtrudniejszą rzeczą w jego przygotowaniu jest zrobienie galaretki. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić sernik na zimno, który jest jeszcze delikatniejszy i jeszcze smaczniejszy, a to za sprawą serka mascarpone. Jeśli szukasz inspiracji na deser do kawki, nic lepszego nie znajdziesz. 

Sernik na zimno - najprostszy przepis

Składniki:

  • 300 g herbatników lub innych ciasteczek
  • 100 g masła
  • ok. 800 g serka waniliowego
  • 300 g serka mascarpone
  • 2 bezsmakowe galaretki
  • 1 owocowa galaretka
  • ulubione owoce (mogą być mrożone)
  • wrzątek do rozpuszczenia galaretek

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania spodu z ciasteczek. Skrusz je wałkiem lub rozdrobnij w malakserze. Następnie dodaj roztopione masło i całość dokładnie wymieszaj. Następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem. 
  2. Do rondelka wlej 300 ml wody i kiedy się zagotuje, rozpuść w niej dwie bezsmakowe galaretki. Rondelek odstaw w chłodne miejsce, by galaretki całkowicie ostygły. 
  3. Do dużej miski włóż serki waniliowe, dodaj mascarpone i zmiksuj całość. Następnie wlej ostygnięte galaretki i jeszcze chwilę miksuj. Następnie masę wylej na ciasteczkowy spód i blaszkę włóż do lodówki. 
  4. Galaretkę owocową rozpuść w 400 ml wrzątku i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli używasz mrożonych owoców, najpierw je rozmroź. 
  5. Kiedy galaretka owocowa zacznie się ścinać, wyjmij ciasto z lodówki i na wierzchu ułóż kawałki owoców. Następnie zalej całość galaretką i ponownie włóż do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Wskazówka: Jeśli chcesz przyśpieszyć wykonanie sernika, zamiast ciasteczkowego spodu na dnie blaszki ułóż biszkopty lub herbatniki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.