Sernik na zimno to deser, który możemy jeść kilogramami i nigdy się nie znudzi. Dziś mamy dla was chyba najprostszy przepis na sernik na zimno, w którym nie ma sera, za to jest serek waniliowy i mascarpone. Dodaj do tego ulubione owoce i masz idealne ciasto na weekend.
Sernik na zimno jest tak łatwy, że można go robić niemal z zamkniętymi oczami, a najtrudniejszą rzeczą w jego przygotowaniu jest zrobienie galaretki. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić sernik na zimno, który jest jeszcze delikatniejszy i jeszcze smaczniejszy, a to za sprawą serka mascarpone. Jeśli szukasz inspiracji na deser do kawki, nic lepszego nie znajdziesz.
Sernik na zimno - najprostszy przepis
Składniki:
300 g herbatników lub innych ciasteczek
100 g masła
ok. 800 g serka waniliowego
300 g serka mascarpone
2 bezsmakowe galaretki
1 owocowa galaretka
ulubione owoce (mogą być mrożone)
wrzątek do rozpuszczenia galaretek
Sposób wykonania:
Zacznij od przygotowania spodu z ciasteczek. Skrusz je wałkiem lub rozdrobnij w malakserze. Następnie dodaj roztopione masło i całość dokładnie wymieszaj. Następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem.
Do rondelka wlej 300 ml wody i kiedy się zagotuje, rozpuść w niej dwie bezsmakowe galaretki. Rondelek odstaw w chłodne miejsce, by galaretki całkowicie ostygły.
Do dużej miski włóż serki waniliowe, dodaj mascarpone i zmiksuj całość. Następnie wlej ostygnięte galaretki i jeszcze chwilę miksuj. Następnie masę wylej na ciasteczkowy spód i blaszkę włóż do lodówki.
Galaretkę owocową rozpuść w 400 ml wrzątku i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli używasz mrożonych owoców, najpierw je rozmroź.
Kiedy galaretka owocowa zacznie się ścinać, wyjmij ciasto z lodówki i na wierzchu ułóż kawałki owoców. Następnie zalej całość galaretką i ponownie włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.
Wskazówka: Jeśli chcesz przyśpieszyć wykonanie sernika, zamiast ciasteczkowego spodu na dnie blaszki ułóż biszkopty lub herbatniki.