Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na krupnik to klasyka wśród domowych obiadów. Prosta i smaczna zupa lubuje się jednak w dobrym mięsie, warzywach i dodatkach. Przepis znanej restauratorki gwarantuje, że zupa będzie treściwa, aromatyczna i bogata w smaki.
Krupnik według receptury Magdy Gessler - jeden składnik odmieni smak
Postaci Magdy Gessler chyba nikomu nie trzeba przedstawiać - znana restauratorka i zwolenniczka dobrego smaku często podpowiada jak przygotować obłędne dania kuchni polskiej i nie tylko. W kulinarnym świecie jej przepisy i metody cieszą się dużą popularnością, a wszystko przez świeże i dobre jakościowo składniki, proste metody no i oczywiście efekt, który niemal zawsze jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Magda Gessler ma swój sposób na przygotowanie krupniku. Jeśli zupa wychodzi mdła i jałowa wystarczy dodać odrobinę... soku z kiszonych ogórków! To doskonała i sprawdzona metoda na wydobycie smaku z kultowej zupy. Nie może zabraknąć także kolorowych warzyw, suszonych grzybów i zabielenia śmietaną.
Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy
Przepis na krupnik Magdy Gessler
Składniki:
- 500 g żeberek cielęcych,
- 2 skrzydełka kurczaka,
- 2 l wody,
- 300 g ziemniaków,
- marchewka,
- pietruszka,
- seler,
- por,
- 100 g kaszy pęczak,
- 30 g suszonych grzybów,
- 100 ml śmietany,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, pietruszka, liście laurowe, ziele angielskie,
- sok z ogórków kiszonych do smaku.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania dużego garnka, w którym umieszczamy mięso, suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewamy wodą, stawiamy na palniku i gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie.
- Jeśli na powierzchni wywaru pojawią się szumowiny, usuwamy je łyżką.
- Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy marchew, por, pietruszkę i seler, a także kaszę pęczak.
- Gotujemy na małej mocy palnika przez 30 minut.
- W tym czasie osobno gotujemy ziemniaki pokrojone w małą kostkę.
- Zupę doprawiamy wszystkimi przyprawami. Na koniec dodajemy ziemniaki i zabielamy krupnik śmietaną. Ważne, by nabiał wcześniej zahartować.
- Dodajemy także pokrojoną natkę i odrobinę soku z kiszonych ogórków. Wszystko mieszamy, przelewamy do talerzy i gotowe!
- Wskazówka - warto obrać mięso i dodatkowo dodać do zupy.