Przepis na krupnik Magdy Gessler. Dodaj odrobinę tego płynu, a efekt cię zaskoczy

Tradycyjna polska kuchnia bogata jest w aromatyczne buliony i zupy. Krupnik to klasyk, który często gości na naszych stołach, jednak nie zawsze bliski jest ideałowi. Magda Gessler zdradza przepis na perfekcyjną zupę z nietypowym dodatkiem, który gwarantuje swojski smak jak u babci.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na krupnik to klasyka wśród domowych obiadów. Prosta i smaczna zupa lubuje się jednak w dobrym mięsie, warzywach i dodatkach. Przepis znanej restauratorki gwarantuje, że zupa będzie treściwa, aromatyczna i bogata w smaki. 

Krupnik według receptury Magdy Gessler - jeden składnik odmieni smak

Postaci Magdy Gessler chyba nikomu nie trzeba przedstawiać - znana restauratorka i zwolenniczka dobrego smaku często podpowiada jak przygotować obłędne dania kuchni polskiej i nie tylko. W kulinarnym świecie jej przepisy i metody cieszą się dużą popularnością, a wszystko przez świeże i dobre jakościowo składniki, proste metody no i oczywiście efekt, który niemal zawsze jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. 

Magda Gessler ma swój sposób na przygotowanie krupniku. Jeśli zupa wychodzi mdła i jałowa wystarczy dodać odrobinę... soku z kiszonych ogórków! To doskonała i sprawdzona metoda na wydobycie smaku z kultowej zupy. Nie może zabraknąć także kolorowych warzyw, suszonych grzybów i zabielenia śmietaną.

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Przepis na krupnik Magdy Gessler

Składniki: 

  • 500 g żeberek cielęcych,
  • 2 skrzydełka kurczaka,
  • 2 l wody,
  • 300 g ziemniaków,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • seler,
  • por,
  • 100 g kaszy pęczak,
  • 30 g suszonych grzybów,
  • 100 ml śmietany,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, pietruszka, liście laurowe, ziele angielskie,
  • sok z ogórków kiszonych do smaku.

 Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od przygotowania dużego garnka, w którym umieszczamy mięso, suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewamy wodą, stawiamy na palniku i gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie. 
  2. Jeśli na powierzchni wywaru pojawią się szumowiny, usuwamy je łyżką. 
  3. Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy marchew, por, pietruszkę i seler, a także kaszę pęczak. 
  4. Gotujemy na małej mocy palnika przez 30 minut. 
  5. W tym czasie osobno gotujemy ziemniaki pokrojone w małą kostkę. 
  6. Zupę doprawiamy wszystkimi przyprawami. Na koniec dodajemy ziemniaki i zabielamy krupnik śmietaną. Ważne, by nabiał wcześniej zahartować. 
  7. Dodajemy także pokrojoną natkę i odrobinę soku z kiszonych ogórków. Wszystko mieszamy, przelewamy do talerzy i gotowe!
  8. Wskazówka - warto obrać mięso i dodatkowo dodać do zupy. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA