Naleśniki gyros - ekspresowe dane z kurczakiem. Domowy fast food smakuje znacznie lepiej niż klasyka

Szukasz ciekawej inspiracji na obiad z kurczakiem? Naleśniki gyros to wyśmienity domowy fast food, który bazuje na zdrowych i kolorowych składnikach. Kluczem do sukcesu jest sprężyste ciasto, ale także soczyste wnętrze. Nie obejdzie się bez dużej ilości warzyw, odpowiednich przypraw i klasycznego sosu.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowy fast food to sposób na ciekawy i szybki obiad, ale także ograniczenie jedzenia poza domem. Zapomnij zatem o nudnych naleśnikach i zaserwuj je w wytrawnej wersji gyros. Tu liczy się smak, aromaty i kolory! Podstawa to soczyste mięso, solidna porcja warzyw i ciekawe dodatki. 

Naleśniki Naleśniki z wytrawnym nadzieniem, o którym nie pomyślisz. Na kolację są jak znalazł

Naleśniki gyros, czyli domowy fast food bez pełen witamin

Kurczak to klasyka wśród domowych obiadów, jeśli jednak znudziły ci się klasyczne kotlety czy mięso w sosie, postaw na orientalny gyros w cieście naleśnikowym! Domowy fast food to tak naprawdę solidna porcja witamin i ciekawy sposób na przemycenie dużej ilości warzyw do diety

Naleśniki gyros przygotujesz w zaledwie trzech banalnych krokach. Na początku należy zadbać o bazę, czyli ciasto na cienkie i sprężyste placki. Kolejnym krokiem jest soczyste nadzienie - kurczak w przyprawach i kolorowy anturaż kapusty pekińskiej, kukurydzy, papryki, cebuli i sosu. Później wystarczy wszystko dokładnie zawinąć i zapiec. Efekt? Prawdziwa uczta, która zasmakuje niemal każdemu. 

Zobacz wideo Qurrito z kurczakiem

Przepis na naleśniki gyros - kolorowe danie z kurczakiem w roli głównej

Składniki na ciasto: 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 200 ml wody gazowanej,
  • pół łyżeczki soli. 

Składniki na farsz: 

  • filet z kurczaka,
  • 2 łyżki przyprawy gyros,
  • pół kapusty pekińskiej,
  • papryka,
  • 100 g kukurydzy z puszki,
  • cebula,
  • 100 g sera żółtego,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki oliwy do smażenia,
  • świeża zielenina.

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowania rozpocznij od umycia, oczyszczenia i pokrojenia kurczaka w kostkę. Mięso przełóż do miski, zasyp przyprawą i odstaw do lodówki. 
  2. Następnie do dużej miski wsyp mąkę, wlej mleko i wodę, a na koniec wbij jajka i odrobinę soli. Całość dokładnie zmiksuj na gładką masę i odstaw na 15 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnię do naleśników i smaż każdą porcję z obu stron na rumiany kolor. 
  3. Placki układaj jeden na drugim. 
  4. Kolejny krok to przygotowanie wszystkich warzyw. Kapustę drobno posiekaj, kukurydzę odcedź z zalewy, cebulę pokrój w piórka, paprykę w słupki, a ser w cienkie paseczki. 
  5. Przejdź do smażenia kurczaka - mięso przełóż na rozgrzany tłuszcz i smaż z każdej strony na złoty kolor. Gdy mięso będzie ładnie podpieczone, dodaj cebulę, kukurydzę, kapustę, i paprykę. Całość podlej odrobiną wody i duś przez kilka minut.
  6. Teraz pora na składanie naleśników - na placek nakładamy odrobinę sera i mięso-warzywny farsz. Dodatkowo można dodać odrobinę keczupu. Naleśnika ciasno zawiń i przedłuż do naczynia żaroodpornego.
  7. Tak przygotowane naleśniki oprósz przyprawą gyros, posyp serem i piecz w 180 stopniach przez około 20 minut. 
  8. W tym czasie zrób sos czosnkowy - połącz jogurt z majonezem, zieleniną i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. 
  9. Naleśniki gyros serwuj gorące, prosto z piekarnika z dodatkiem sosu czosnkowego. Smacznego. 

Najprostszy przepis na naleśniki. Prosty i szybki przepis na naleśniki. Dodaj ten składnik, by były delikatne

Więcej o: