Naleśniki gyros - ekspresowe dane z kurczakiem. Domowy fast food smakuje znacznie lepiej niż klasyka

Szukasz ciekawej inspiracji na obiad z kurczakiem? Naleśniki gyros to wyśmienity domowy fast food, który bazuje na zdrowych i kolorowych składnikach. Kluczem do sukcesu jest sprężyste ciasto, ale także soczyste wnętrze. Nie obejdzie się bez dużej ilości warzyw, odpowiednich przypraw i klasycznego sosu.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowy fast food to sposób na ciekawy i szybki obiad, ale także ograniczenie jedzenia poza domem. Zapomnij zatem o nudnych naleśnikach i zaserwuj je w wytrawnej wersji gyros. Tu liczy się smak, aromaty i kolory! Podstawa to soczyste mięso, solidna porcja warzyw i ciekawe dodatki. 

Naleśniki gyros, czyli domowy fast food bez pełen witamin

Kurczak to klasyka wśród domowych obiadów, jeśli jednak znudziły ci się klasyczne kotlety czy mięso w sosie, postaw na orientalny gyros w cieście naleśnikowym! Domowy fast food to tak naprawdę solidna porcja witamin i ciekawy sposób na przemycenie dużej ilości warzyw do diety. 

Naleśniki gyros przygotujesz w zaledwie trzech banalnych krokach. Na początku należy zadbać o bazę, czyli ciasto na cienkie i sprężyste placki. Kolejnym krokiem jest soczyste nadzienie - kurczak w przyprawach i kolorowy anturaż kapusty pekińskiej, kukurydzy, papryki, cebuli i sosu. Później wystarczy wszystko dokładnie zawinąć i zapiec. Efekt? Prawdziwa uczta, która zasmakuje niemal każdemu. 

Zobacz wideo Qurrito z kurczakiem

Przepis na naleśniki gyros - kolorowe danie z kurczakiem w roli głównej

Składniki na ciasto: 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 200 ml wody gazowanej,
  • pół łyżeczki soli. 

Składniki na farsz: 

  • filet z kurczaka,
  • 2 łyżki przyprawy gyros,
  • pół kapusty pekińskiej,
  • papryka,
  • 100 g kukurydzy z puszki,
  • cebula,
  • 100 g sera żółtego,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki oliwy do smażenia,
  • świeża zielenina.

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowania rozpocznij od umycia, oczyszczenia i pokrojenia kurczaka w kostkę. Mięso przełóż do miski, zasyp przyprawą i odstaw do lodówki. 
  2. Następnie do dużej miski wsyp mąkę, wlej mleko i wodę, a na koniec wbij jajka i odrobinę soli. Całość dokładnie zmiksuj na gładką masę i odstaw na 15 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnię do naleśników i smaż każdą porcję z obu stron na rumiany kolor. 
  3. Placki układaj jeden na drugim. 
  4. Kolejny krok to przygotowanie wszystkich warzyw. Kapustę drobno posiekaj, kukurydzę odcedź z zalewy, cebulę pokrój w piórka, paprykę w słupki, a ser w cienkie paseczki. 
  5. Przejdź do smażenia kurczaka - mięso przełóż na rozgrzany tłuszcz i smaż z każdej strony na złoty kolor. Gdy mięso będzie ładnie podpieczone, dodaj cebulę, kukurydzę, kapustę, i paprykę. Całość podlej odrobiną wody i duś przez kilka minut.
  6. Teraz pora na składanie naleśników - na placek nakładamy odrobinę sera i mięso-warzywny farsz. Dodatkowo można dodać odrobinę keczupu. Naleśnika ciasno zawiń i przedłuż do naczynia żaroodpornego.
  7. Tak przygotowane naleśniki oprósz przyprawą gyros, posyp serem i piecz w 180 stopniach przez około 20 minut. 
  8. W tym czasie zrób sos czosnkowy - połącz jogurt z majonezem, zieleniną i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. 
  9. Naleśniki gyros serwuj gorące, prosto z piekarnika z dodatkiem sosu czosnkowego. Smacznego. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.