Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowy fast food to sposób na ciekawy i szybki obiad, ale także ograniczenie jedzenia poza domem. Zapomnij zatem o nudnych naleśnikach i zaserwuj je w wytrawnej wersji gyros. Tu liczy się smak, aromaty i kolory! Podstawa to soczyste mięso, solidna porcja warzyw i ciekawe dodatki.
Naleśniki gyros, czyli domowy fast food bez pełen witamin
Kurczak to klasyka wśród domowych obiadów, jeśli jednak znudziły ci się klasyczne kotlety czy mięso w sosie, postaw na orientalny gyros w cieście naleśnikowym! Domowy fast food to tak naprawdę solidna porcja witamin i ciekawy sposób na przemycenie dużej ilości warzyw do diety.
Naleśniki gyros przygotujesz w zaledwie trzech banalnych krokach. Na początku należy zadbać o bazę, czyli ciasto na cienkie i sprężyste placki. Kolejnym krokiem jest soczyste nadzienie - kurczak w przyprawach i kolorowy anturaż kapusty pekińskiej, kukurydzy, papryki, cebuli i sosu. Później wystarczy wszystko dokładnie zawinąć i zapiec. Efekt? Prawdziwa uczta, która zasmakuje niemal każdemu.
Zobacz wideo Qurrito z kurczakiem
Przepis na naleśniki gyros - kolorowe danie z kurczakiem w roli głównej
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 2 jajka,
- 200 ml wody gazowanej,
- pół łyżeczki soli.
Składniki na farsz:
- filet z kurczaka,
- 2 łyżki przyprawy gyros,
- pół kapusty pekińskiej,
- papryka,
- 100 g kukurydzy z puszki,
- cebula,
- 100 g sera żółtego,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki oliwy do smażenia,
- świeża zielenina.
Sposób przygotowania:
- Przygotowania rozpocznij od umycia, oczyszczenia i pokrojenia kurczaka w kostkę. Mięso przełóż do miski, zasyp przyprawą i odstaw do lodówki.
- Następnie do dużej miski wsyp mąkę, wlej mleko i wodę, a na koniec wbij jajka i odrobinę soli. Całość dokładnie zmiksuj na gładką masę i odstaw na 15 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnię do naleśników i smaż każdą porcję z obu stron na rumiany kolor.
- Placki układaj jeden na drugim.
- Kolejny krok to przygotowanie wszystkich warzyw. Kapustę drobno posiekaj, kukurydzę odcedź z zalewy, cebulę pokrój w piórka, paprykę w słupki, a ser w cienkie paseczki.
- Przejdź do smażenia kurczaka - mięso przełóż na rozgrzany tłuszcz i smaż z każdej strony na złoty kolor. Gdy mięso będzie ładnie podpieczone, dodaj cebulę, kukurydzę, kapustę, i paprykę. Całość podlej odrobiną wody i duś przez kilka minut.
- Teraz pora na składanie naleśników - na placek nakładamy odrobinę sera i mięso-warzywny farsz. Dodatkowo można dodać odrobinę keczupu. Naleśnika ciasno zawiń i przedłuż do naczynia żaroodpornego.
- Tak przygotowane naleśniki oprósz przyprawą gyros, posyp serem i piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.
- W tym czasie zrób sos czosnkowy - połącz jogurt z majonezem, zieleniną i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
- Naleśniki gyros serwuj gorące, prosto z piekarnika z dodatkiem sosu czosnkowego. Smacznego.