Śniadanie, które kochają wszyscy. Mięciutkie, pyszne i rozpływające się w ustach naleśniki, które przywołają ciepłe wspomnienia z dzieciństwa. Zrobisz je naprawdę szybko, a składniki z pewnością masz w kuchennych szafkach. Ten przepis na naleśniki zawiera również dodatkowy, ważny element, który odpowie za obłędny smak domowego śniadania.
Przygotowanie ciasta naleśnikowego zaczynamy od dokładnego ubicia jajek ze szczyptą soli na gładką masę. Do ubitej masy przesiewamy partiami mąkę i dokładnie mieszamy. Łatwiej pozbyć się grudek na gęstym cieście. Gdy będzie zbyt gęste dolewamy mleko z wodą i powtarzamy proces, aż do skończenia składników. Woda gazowana sprawi, że ciasto będzie pulchniejsze i w efekcie naleśniki wyjdą delikatne i lekkie jak piórko. Ciasto naleśnikowe powinno być płynne jednak nie może być wodniste.
Na szerokiej patelni rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego i na gorący tłuszcz wlewamy łyżkę wazową ciasta naleśnikowego. Kluczowa jest odpowiednio wysoka temperatura. Należy również pamiętać, by nie piec zbyt grubych naleśników, ponieważ będą sztywne. Naleśnika przewracamy łopatką na drugą stronę, gdy ciasto na wierzchu się zetnie. W innym wypadku niedosmażone ciasto może się rozpaść i naleśnik straci formę.
Przygotowane naleśniki najlepiej odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Można podawać je z farszem wytrawnym lub na słodko z dżemem czy serkiem homogenizowanym. W każdej formie będą smakowały wyśmienicie. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl