Potrawka z kurczaka - sprytny sposób na obiad. Wykorzystaj wkład z rosołu i dodaj te składniki

Jeśli w lodówce zalega wczorajszy rosół, warto na drugie danie przyszykować pożywną potrawkę z kurczaka. Ekspresowy przepis to klasyka wśród domowych obiadów, a banalnie prosty skład to gwarancja smaku. Drobiową ucztę warto jednak odrobinę podrasować zielonym akcentem.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe obiady często opierają się na babcinych recepturach i prostym składzie. Swojskie smaki bowiem bywają najpyszniejsze, dlatego warto przygotować banalnie prostą potrawkę z kurczaka. Szybki obiad bazujący na składnikach z rosołu to obłędne danie, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasu. 

Potrawka z kurczaka, czyli drugie danie przygotowane z rosołu

Przepis na sycącą i dodającą energii potrawkę z kurczaka to domowa klasyka obiadowa, którą można przygotować w zaledwie kilka minut. Jeśli dzień wcześniej był robiony rosół, sprawa jest znacznie prostsza, ponieważ warzywa i mięso z zupy będą idealną bazą dla drugiego dania. Wówczas wystarczy dodać kilka składników i przypraw - reszta robi się dosłownie sama!

Potrawka z kurczaka to zdrowe i pełnowartościowe danie, odpowiednie nawet dla osób na diecie. Jest lekkie i jednocześnie sycące. Klasykę można nieco podrasować orientalnymi przyprawami np. curry czy szczyptą pikanterii. 

Zobacz wideo Chilli con carne z nachosami - turboaromatyczna, meksykańska potrawka

Przepis na potrawkę z kurczaka - danie po rosole

Składniki: 

  • 500 g mięsa z kurczaka z rosołu,
  • 2,5 szklanki odlanego rosołu,
  • 2 marchewki z rosołu,
  • pietruszka z rosołu,
  • 100 g mrożonego groszku,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od obrania mięsa z kury i warzyw - marchewki i pietruszki. 
  2. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, gdy tłuszcz się rozpuści, wsypujemy mąkę i przygotowujemy zasmażkę. Ważne, by składniki energicznie zamieszać, by uniknąć przypaleń. 
  3. Kolejnym krokiem jest wlanie do zasmażki rosołu. Całość zagotowujemy, a następnie wsypujemy mrożony groszek. 
  4. Tak przygotowany sos powinien lekko zgęstnieć. Wówczas dodajemy mięso z kurczaka, marchew, pietruszkę, sól i pieprz. 
  5. Składniki chwilę podgrzewamy i ewentualnie skrapiamy sokiem z cytryny lub zabielamy odrobiną śmietanki 30 proc. 
  6. Potrawkę przekładamy na talerze, podajemy ze świeżą zieleniną, ryżem lub kaszą. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.