Wykorzystaj niedzielny obiad i zrób smaczny dodatek na kanapki. Jak przygotować pasztet z resztek z rosołu? To proste

W swojej kuchni warto kierować się zasadami zero waste, nie tylko dla dobra naszej planety, ale również w trosce o własny portfel. Wykorzystywanie każdego elementu podczas gotowania to doskonały pomysł na rozwinięcie swojej kulinarnej kreatywności. Pasztet z resztek z rosołu, choć brzmi nietypowo, może być naprawdę smakowity.

Domowy, aromatyczny pasztet to doskonałe smarowidło na kanapki. Idealnie nada się również na wielkanocny stół. Jest to zdrowy, pożywny i sycący dodatek, który z łatwością przygotujesz w domu. Jeszcze lepiej, gdy wykorzystasz przy tym pozostałości z obiadu. Przepis na pasztet z resztek z rosołu jest banalnie prosty i pozwoli zaoszczędzić czas oraz pieniądze. Zapomnij o sklepowych smarowidłach. Ten pasztet będzie dużo smaczniejszy, niż ten, który kupujesz.

Składniki:

  • Około 500 g mięsa z rosołu,
  • 3 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • seler,
  • 2 średnie jajka,
  • 1 duża cebula,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie),
  • olej roślinny do smażenia.
Zobacz wideo Pasztet z jajek idealny na Wielkanoc [HAPS VEGE]

Pasztet z resztek z rosołu. Zrobisz go szybko i zaoszczędzisz pieniądze

Mięso dokładnie obieramy i mielimy wraz z warzywami w maszynce do mięsa. Masa powinna być idealnie gładka, więc jeśli potrzeba należy przepuścić przez maszynkę ponownie. 

Na rozgrzanym oleju szklimy obraną i drobno posiekaną cebulę. Dodajemy do mięsno-warzywnej masy wraz z jajkami oraz bułką tartą. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką do smaku. 

Foremkę należy wysmarować tłuszczem i przełożyć surowy pasztet. Całość pieczemy w 180 st. C przez około 75-85 minut (w zależności od wielkości wybranej foremki czas będzie się różnił).

Gotowy pasztet należy najpierw ostudzić i zimny włożyć na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Świeżo wyjęty z pieca może się kiepsko rozsmarowywać. Schłodzony pasztet będzie z kolei delikatny i idealny na kanapki. Najlepiej smakuje z ogórkami kiszonymi lub świeżym pomidorem. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.