Domowy, aromatyczny pasztet to doskonałe smarowidło na kanapki. Idealnie nada się również na wielkanocny stół. Jest to zdrowy, pożywny i sycący dodatek, który z łatwością przygotujesz w domu. Jeszcze lepiej, gdy wykorzystasz przy tym pozostałości z obiadu. Przepis na pasztet z resztek z rosołu jest banalnie prosty i pozwoli zaoszczędzić czas oraz pieniądze. Zapomnij o sklepowych smarowidłach. Ten pasztet będzie dużo smaczniejszy, niż ten, który kupujesz.
Mięso dokładnie obieramy i mielimy wraz z warzywami w maszynce do mięsa. Masa powinna być idealnie gładka, więc jeśli potrzeba należy przepuścić przez maszynkę ponownie.
Na rozgrzanym oleju szklimy obraną i drobno posiekaną cebulę. Dodajemy do mięsno-warzywnej masy wraz z jajkami oraz bułką tartą. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką do smaku.
Foremkę należy wysmarować tłuszczem i przełożyć surowy pasztet. Całość pieczemy w 180 st. C przez około 75-85 minut (w zależności od wielkości wybranej foremki czas będzie się różnił).
Gotowy pasztet należy najpierw ostudzić i zimny włożyć na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Świeżo wyjęty z pieca może się kiepsko rozsmarowywać. Schłodzony pasztet będzie z kolei delikatny i idealny na kanapki. Najlepiej smakuje z ogórkami kiszonymi lub świeżym pomidorem. Smacznego!