Czy można jeść przeterminowane masło? Różnica pomiędzy "należy spożyć do" a "najlepiej spożyć przed"

Odkąd ceny żywności znacznie wzrosły, coraz częściej zastanawiamy się, czy można spożyć przeterminowany produkt. Wśród internautów pada pytanie, czy można jeść masło po terminie. Okazuje się, że wielu z nas nie wie, czym różnią się zapisy zamieszczane na opakowaniach dotyczące dat przydatności poszczególnych produktów.
Zobacz wideo Twarde masło prosto z lodówki i niedojrzałe awokado gotowe do jedzenia w kilka minut? To możliwe!

Czy można jeść masło po terminie ważności? To pytanie pada nader często, chociażby z powodu wysokich cen tego produktu. Sklepy nie mogą sprzedawać przeterminowanego jedzenia, jednak często można znaleźć towar z krótkim terminem przydatności. Kiedy decydujemy się na jego zakup, zastanawiamy się, czy po upływie wskazanej daty nadal można zjeść posiadaną żywność.

Przeterminowane masło, czy można je zjeść?

O tym, czy zjeść masło po terminie, można zadecydować na bazie wytycznych Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Jednak fakt, że termin ważności zawarty na opakowaniu już minął, nie oznacza, że masło jest zepsute. Przechowywane w odpowiednich warunkach może nadawać się do spożycia jeszcze przez choćby jeden lub dwa dni. 

Po czym poznać zepsute masło? Przede wszystkim zapach. Zjełczały produkt ma nieprzyjemny aromat. Smak także się różni. Masło będzie lekko kwaśne. Jeśli zaobserwujemy tego typu charakterystyczne cechy, należy bezwzględnie wyrzucić masło do kosza.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Oznaczenia na produktach czym się różnią?

Zarówno na maśle jak i innych produktach spożywczych znajdują się daty ważności. W ten sposób producenci określają bezpieczny czas na zjedzenie danej żywności. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej zwraca uwagę na różnicę w zapisie, który umieszczany jest na artykułach spożywczych.

Możemy wyszczególnić dwa rodzaje. Jednym z nich jest sformułowanie "należy spożyć do". Oznacza to, że tak opisane jedzenie trzeba zjeść, zanim upłynie wskazana na opakowaniu data. W przeciwnym razie w żywności mogą rozwinąć się niebezpieczne dla zdrowia bakterie, które prowadzą do ostrego zatrucia.

Kolejnym określeniem jest forma "najlepiej spożyć przed/przed końcem". Tego rodzaju zapis umieszczany jest na opakowaniach zawierających takie produkty jak mąka, ryż, czy makaron. Jeżeli upłynie termin, nie musimy się obawiać zatrucia. Tego rodzaju jedzenie nie psuje się chwilę po wyznaczonej dacie.

Przeterminowany produkt może mieć jednak mniej wartości odżywczych. Oczywiście należy bezwzględnie przechowywać żywność w warunkach, w których nie będzie miała dostępu do wilgoci. W przeciwnym razie będzie trzeba ją wyrzucić przed upływem wskazanej daty.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.