Co do jedzenia na Wielkanoc? Oprócz jaj i pasztetów zrób domową szynkę. Będzie przepyszna, ale dwa razy ją "wykąp"

Mięso na Wielkanoc to niemal świętość. Jeśli powoli tworzysz świąteczne menu i zastanawiasz się, co do jedzenia na Wielkanoc może zaskoczyć twoich gości, mamy sprawdzony i bardzo prosty przepis na domową, peklowaną szynkę. Będzie idealna na kanapkę i do chrzanu, ale musisz uważać na wodę, a dokładnie temperaturę. Z naszą pomocą zrobisz najpyszniejszą domową wędlinę bez konserwantów i ulepszaczy.

Więcej przepisów na mięsa na Wielkanoc znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Na Wielkanoc oprócz jajek i żurków, przygotowujemy także mięso w wielu postaciach. Pieczone mięsa są łatwe w wykonaniu, jednak niestety czasem wychodzą suche. Jak zatem zrobić domową wędlinę na Wielkanoc, by mieć pewność, że będzie pyszna, delikatna i soczysta? Kluczem jest oczywiście wcześniejsze zapeklowanie w aromatycznej zalewie, następnie - parzenie. No właśnie, nie gotowanie, a parzenie. Taka szynka to mistrzostwo wśród wszelkich wielkanocnych mięs.

Ceny produktów na Wielkanoc Ile kosztuje sałatka jarzynowa? Cena Wielkanocnej tradycji znacząco wzrosła

Co do jedzenia na Wielkanoc? Najlepsza domowa szynka na kanapkę i do chrzanu

Składniki:

  • świeża szynka wieprzowa (ok. 1,5 kg)
  • ok. 100 g peklosoli (100 g peklosoli przypada na 1 litr wody)
  • 20 g cukru
  • 6 listków laurowych
  • 12-14 kulek ziela angielskiego
  • 7-8 ząbków czosnku
  • siatka do związania szynki 
  • woda

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj większy garnek i wlej do niego litr wody, dodaj przyprawy i zagotuj. Kiedy zalewa zacznie stygnąć, dodaj sól i dokładnie wymieszaj. 
  2. Szynkę włóż do siatki wędliniarskiej. Kiedy zalewa ostygnie, możesz ostrzyknąć szynkę w kilku miejscach. Następnie przełóż mięso do garnka z solanką. Szynka powinna być całkowicie zanurzona w solance, jeśli płynu jest za mało - dorób go w tej samej proporcji. 
  3. Garnek z szynką połóż w chłodnym miejscu na 4 dni. Jeśli masz piwnicę, to fantastycznie, jeśli nie, pozostaje ci lodówka. 
  4. Po czterech dniach dokładnie opłucz szynkę, by zmyć resztki solanki. Przygotuj termometr do mięsa i w dużym garbku zagotuj wodę. Kiedy zawrze, włóż do niej mięso i trzymaj w temperaturze 100 stopni przez 10 minut. 
  5. Temperatura wody obniży się pod wpływem chłodu mięsa. Kiedy osiągnie temperaturę 70 stopni, gotuj przez kolejne 10 minut. Następnie wyłącz ogień pod palnikiem i trzymaj szynkę w wodzie, aż trochę ostygnie. 
  6. Sparzoną szynkę włóż do lodówki na kilka godzin. Kiedy mięso odpocznie, można kroić.

Domowy dojrzewający boczek Zrobiłam dojrzewający boczek. Włoska pancetta może się schować

Więcej o: