-
Haps
-
Jak przygotować
- Co do jedzenia na Wielkanoc? Oprócz jaj i pasztetów zrób domową szynkę. Będzie przepyszna, ale dwa razy ją wykąp
Co do jedzenia na Wielkanoc? Oprócz jaj i pasztetów zrób domową szynkę. Będzie przepyszna, ale dwa razy ją "wykąp"
Mięso na Wielkanoc to niemal świętość. Jeśli powoli tworzysz świąteczne menu i zastanawiasz się, co do jedzenia na Wielkanoc może zaskoczyć twoich gości, mamy sprawdzony i bardzo prosty przepis na domową, peklowaną szynkę. Będzie idealna na kanapkę i do chrzanu, ale musisz uważać na wodę, a dokładnie temperaturę. Z naszą pomocą zrobisz najpyszniejszą domową wędlinę bez konserwantów i ulepszaczy.
Więcej przepisów na mięsa na Wielkanoc znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Na Wielkanoc oprócz jajek i żurków, przygotowujemy także mięso w wielu postaciach. Pieczone mięsa są łatwe w wykonaniu, jednak niestety czasem wychodzą suche. Jak zatem zrobić domową wędlinę na Wielkanoc, by mieć pewność, że będzie pyszna, delikatna i soczysta? Kluczem jest oczywiście wcześniejsze zapeklowanie w aromatycznej zalewie, następnie - parzenie. No właśnie, nie gotowanie, a parzenie. Taka szynka to mistrzostwo wśród wszelkich wielkanocnych mięs.
Co do jedzenia na Wielkanoc? Najlepsza domowa szynka na kanapkę i do chrzanu
Składniki:
- świeża szynka wieprzowa (ok. 1,5 kg)
- ok. 100 g peklosoli (100 g peklosoli przypada na 1 litr wody)
- 20 g cukru
- 6 listków laurowych
- 12-14 kulek ziela angielskiego
- 7-8 ząbków czosnku
- siatka do związania szynki
- woda
Sposób wykonania:
- Przygotuj większy garnek i wlej do niego litr wody, dodaj przyprawy i zagotuj. Kiedy zalewa zacznie stygnąć, dodaj sól i dokładnie wymieszaj.
- Szynkę włóż do siatki wędliniarskiej. Kiedy zalewa ostygnie, możesz ostrzyknąć szynkę w kilku miejscach. Następnie przełóż mięso do garnka z solanką. Szynka powinna być całkowicie zanurzona w solance, jeśli płynu jest za mało - dorób go w tej samej proporcji.
- Garnek z szynką połóż w chłodnym miejscu na 4 dni. Jeśli masz piwnicę, to fantastycznie, jeśli nie, pozostaje ci lodówka.
- Po czterech dniach dokładnie opłucz szynkę, by zmyć resztki solanki. Przygotuj termometr do mięsa i w dużym garbku zagotuj wodę. Kiedy zawrze, włóż do niej mięso i trzymaj w temperaturze 100 stopni przez 10 minut.
- Temperatura wody obniży się pod wpływem chłodu mięsa. Kiedy osiągnie temperaturę 70 stopni, gotuj przez kolejne 10 minut. Następnie wyłącz ogień pod palnikiem i trzymaj szynkę w wodzie, aż trochę ostygnie.
- Sparzoną szynkę włóż do lodówki na kilka godzin. Kiedy mięso odpocznie, można kroić.