Co do jedzenia na Wielkanoc? Oprócz jaj i pasztetów zrób domową szynkę. Będzie przepyszna, ale dwa razy ją "wykąp"

Mięso na Wielkanoc to niemal świętość. Jeśli powoli tworzysz świąteczne menu i zastanawiasz się, co do jedzenia na Wielkanoc może zaskoczyć twoich gości, mamy sprawdzony i bardzo prosty przepis na domową, peklowaną szynkę. Będzie idealna na kanapkę i do chrzanu, ale musisz uważać na wodę, a dokładnie temperaturę. Z naszą pomocą zrobisz najpyszniejszą domową wędlinę bez konserwantów i ulepszaczy.

Więcej przepisów na mięsa na Wielkanoc znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Na Wielkanoc oprócz jajek i żurków, przygotowujemy także mięso w wielu postaciach. Pieczone mięsa są łatwe w wykonaniu, jednak niestety czasem wychodzą suche. Jak zatem zrobić domową wędlinę na Wielkanoc, by mieć pewność, że będzie pyszna, delikatna i soczysta? Kluczem jest oczywiście wcześniejsze zapeklowanie w aromatycznej zalewie, następnie - parzenie. No właśnie, nie gotowanie, a parzenie. Taka szynka to mistrzostwo wśród wszelkich wielkanocnych mięs.

Co do jedzenia na Wielkanoc? Najlepsza domowa szynka na kanapkę i do chrzanu

Składniki:

  • świeża szynka wieprzowa (ok. 1,5 kg)
  • ok. 100 g peklosoli (100 g peklosoli przypada na 1 litr wody)
  • 20 g cukru
  • 6 listków laurowych
  • 12-14 kulek ziela angielskiego
  • 7-8 ząbków czosnku
  • siatka do związania szynki 
  • woda

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj większy garnek i wlej do niego litr wody, dodaj przyprawy i zagotuj. Kiedy zalewa zacznie stygnąć, dodaj sól i dokładnie wymieszaj. 
  2. Szynkę włóż do siatki wędliniarskiej. Kiedy zalewa ostygnie, możesz ostrzyknąć szynkę w kilku miejscach. Następnie przełóż mięso do garnka z solanką. Szynka powinna być całkowicie zanurzona w solance, jeśli płynu jest za mało - dorób go w tej samej proporcji. 
  3. Garnek z szynką połóż w chłodnym miejscu na 4 dni. Jeśli masz piwnicę, to fantastycznie, jeśli nie, pozostaje ci lodówka. 
  4. Po czterech dniach dokładnie opłucz szynkę, by zmyć resztki solanki. Przygotuj termometr do mięsa i w dużym garbku zagotuj wodę. Kiedy zawrze, włóż do niej mięso i trzymaj w temperaturze 100 stopni przez 10 minut. 
  5. Temperatura wody obniży się pod wpływem chłodu mięsa. Kiedy osiągnie temperaturę 70 stopni, gotuj przez kolejne 10 minut. Następnie wyłącz ogień pod palnikiem i trzymaj szynkę w wodzie, aż trochę ostygnie. 
  6. Sparzoną szynkę włóż do lodówki na kilka godzin. Kiedy mięso odpocznie, można kroić.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.