Najlepsze śledzie na Wielkanoc. Będą przepyszne, ale nie zapomnij o leśnym dodatku

Na każdej ważnej uroczystości w polskim domu muszą pojawić się śledzie. Dziś mamy dla was przepis na idealne śledzie na Wielkanoc, które możesz ze spokojem zrobić kilka dni wcześniej. Co sprawia, że śledzie gajowego są takie pyszne? Oprócz grzybów i cebuli zadbaj o cukier - nie powinno być go za dużo.

Więcej przepisów na dania wielkanocne znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Śledzie kojarzą się bardziej z Bożym Narodzeniem, jednak w wielu domach pojawiają się na stołach z okazji Wielkiego Piątku lub po prostu Świąt Wielkanocnych. Dziś mamy dla was bardzo prosty przepis na  śledzie gajowego. Nazwa nie jest przypadkowa - powinna kojarzyć się z lasem, a dokładniej z ważnym, leśnym dodatkiem, jakim są grzyby. Oczywiście wśród listy składników nie brak innych smakołyków, ale uwaga na cukier - jeśli dodasz za dużo, śledzie będą bardziej przypominać deser niż wytrawną zakąskę. 

Śledzie na Wielkanoc - przepis od gajowego

Składniki:

  • ok. 500-600 g solonych płatów śledziowych
  • garść suszonych grzybów
  • 3 większe białe cebule
  • słoiczek koncentratu pomidorowego (ok. 100 g)
  • 130 ml oleju roślinnego
  • 4 łyżki octu
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • kilka kulek ziela angielskiego, 3-4 listki laurowe, 5-6 ziaren pieprzu
  • sól i mielony pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od namoczenia śledzi. Płaty włóż do miski i zalej zimną wodą. Mocz je, aż pozbędą się nadmiaru soli - najlepiej zmień w tym czasie wodę 2-3 razy. W tym samym czasie namocz suszone grzyby. Skrusz je w dłoniach i zalej gorącą wodą. Powinny moczyć się ok. godziny. 
  2. Cebulę pokrój w piórka. Przygotuj większy rondel lub garnek z grubym dnem. Dodaj do niego olej, ziele angielskie, liście laurowe i podgrzewaj na wolnym ogniu, by zaromatyzować olej. Uważaj jednak, by przyprawy nie zaczęły się palić. 
  3. Kiedy przyprawy oddadzą swój aromat, dodaj cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj grzyby i podsmażaj całość przez ok. 5-7 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Dodaj koncentrat oraz pokrojone śledzie. Zmniejsz moc palnika, dodaj cukier, sól i pieprz. Duś na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut.
  5. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia i przełóż do słoiczków. Najlepiej smakują następnego dnia, gdy smaki się przegryzą. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA