Więcej sposobów na dania z warzyw znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Spokojnie, nie każemy wam używać pampersów do robienia placków z cukinii. Starym i sprawdzonym sposobem na placki nie tylko z cukinii, ale także ziemniaczane, jest ścieranie ich na rozłożoną na misce tetrową pieluchę. Czemu miało to służyć? W ten sposób sok z warzywa naturalnie spływał do naczynia, a kiedy cukinia oddała go już dość dużo, wystarczyło tylko skręcić pieluchę, by odcisnąć resztę. Ten trik powoduje, że placki z cukinii są smaczniejsze, delikatniejsze i chrupią przy każdym kęsie. Zobacz, jak w prosty sposób zrobić najlepsze wiosenne placuszki.
Placki z cukinii - przepis
Składniki:
- 2 niewielkie cukinie
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sera feta lub serka śmietankowego (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Cukinie umyj, wysusz i obetnij końcówki. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach do miski wyłożonej tetrą.
- Dodaj trochę soli i wymieszaj. Następnie przymocuj tetrę z cukinią tak, by sok mógł swobodnie spływać do miski. Pozostaw na jakiś czas, co chwilę mieszając, by warzywo oddawało wilgoć równomiernie.
- Po upływie ok. pół godziny odciśnij resztę roku z cukinią, zwijając mocno tetrę tak, jak podczas wyżymania po praniu.
- Do odciśniętej cukinii dodaj jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, koperek oraz fetę lub serek śmietankowy. Całość dopraw pieprzem i wymieszaj na gładką masę.
- Na patelni porządnie rozgrzej olej. Następnie nakładaj porcję masy na placki i lekko spłaszcz je łyżką. Smaż je na wolnym ogniu, aż apetycznie się zezłocą. Podobnie usmaż je z drugiej strony.
Tak przygotowane placki z cukinii świetnie smakują solo lub z kwaśną śmietaną. Niezłe są także z sosem czosnkowym lub jako baza do imprezowych sandwichów z serkiem i łososiem.