Placki z cukinii - przepis na wiosenny obiad. Będą delikatne i chrupiące, ale potrzebna będzie biała tkanina

W marketach nieśmiało pojawiają się pierwsze cukinie i miłośnicy tego zielonego warzywa mogą odetchnąć z ulgą i zabrać się za smażenie swoich ulubionych placuszków. Tylko jak je zrobić, żeby były lekkie, chrupiące i pełne smaku? Zapomnij o ręcznym odciskaniu z soku - przyda ci się najzwyklejsza pielucha.

Więcej sposobów na dania z warzyw znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Spokojnie, nie każemy wam używać pampersów do robienia placków z cukinii. Starym i sprawdzonym sposobem na placki nie tylko z cukinii, ale także ziemniaczane, jest ścieranie ich na rozłożoną na misce tetrową pieluchę. Czemu miało to służyć? W ten sposób sok z warzywa naturalnie spływał do naczynia, a kiedy cukinia oddała go już dość dużo, wystarczyło tylko skręcić pieluchę, by odcisnąć resztę. Ten trik powoduje, że placki z cukinii są smaczniejsze, delikatniejsze i chrupią przy każdym kęsie. Zobacz, jak w prosty sposób zrobić najlepsze wiosenne placuszki. 

Placki z cukinii - przepis

Składniki:

  • 2 niewielkie cukinie
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sera feta lub serka śmietankowego (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Cukinie umyj, wysusz i obetnij końcówki. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach do miski wyłożonej tetrą.
  2. Dodaj trochę soli i wymieszaj. Następnie przymocuj tetrę z cukinią tak, by sok mógł swobodnie spływać do miski. Pozostaw na jakiś czas, co chwilę mieszając, by warzywo oddawało wilgoć równomiernie. 
  3. Po upływie ok. pół godziny odciśnij resztę roku z cukinią, zwijając mocno tetrę tak, jak podczas wyżymania po praniu.
  4. Do odciśniętej cukinii dodaj jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, koperek oraz fetę lub serek śmietankowy. Całość dopraw pieprzem i wymieszaj na gładką masę. 
  5. Na patelni porządnie rozgrzej olej. Następnie nakładaj porcję masy na placki i lekko spłaszcz je łyżką. Smaż je na wolnym ogniu, aż apetycznie się zezłocą. Podobnie usmaż je z drugiej strony. 

Tak przygotowane placki z cukinii świetnie smakują solo lub z kwaśną śmietaną. Niezłe są także z sosem czosnkowym lub jako baza do imprezowych sandwichów z serkiem i łososiem. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.