Delikatne i elastyczne ciasto na pierogi. Odrzuć jeden składnik, a już nigdy nie będzie twarde

Nie ma nic gorszego niż ciasto na pierogi, które jest twarde, kurczy się i ucieka spod wałka. Jeśli chociaż raz przydarzyła ci się taka sytuacja, współczuję nerwów i dłoni bolących od dociskania wałka. Na szczęście doskonale wiemy, jak zrobić ciasto na pierogi, które będzie mięciutkie i elastyczne. Otwórz swój przepiśnik i wykreśl jeden składnik z przepisu na ciasto.

Więcej kuchennych porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli chodzi o ciasto na pierogi, powinno być delikatne w dotyku niczym aksamit. Do tego powinno być miękkie i elastyczne i łatwo poddawać się wałkowaniu. Żeby taki efekt uzyskać, nie dodawaj jajka. Dlaczego? Ponieważ jajko dodane do ciasta na pierogi (ale nie tylko) utwardza je i sprawia, że staje się zbite, trudno je wyrobić, a kiedy już się z tym uporamy - uparcie nie współpracuje podczas wałkowania. 

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Jajko to nie wszystko

Podstawowym składnikiem jest oczywiście mąka. Do pierogów najlepiej sprawdzą się mąki niskiego typu, czyli 450 i 500. Nie mniej ważna jest także woda - powinna być bardzo gorąca. Dzięki temu mąka zaparzy się i uwolni więcej glutenu. To sprawi, że ciasto będzie elastyczne. Dodatkowo sól i olej lub masło. Soli nie powinno być za dużo i najlepiej rozpuścić ją w wodzie. Wówczas pojedyncze kryształki nie porwą rozwałkowanego ciasta

Ciasto na pierogi - przepis, który gwarantuje sukces

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej niskiego typu
  • 1 szklanka lekko ostudzonego wrzątku
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Na stolnicę przesiej mąkę. Zagotuj wodę i odmierz 250 ml. Rozpuść w niej odrobinę soli.
  2. Gorącą wodę wlej do ciasta. Dodaj także roztopione masło i zacznij mieszać ciasto, najpierw łyżką (żeby się nie poparzyć).
  3. Kiedy ciasto będzie miało temperaturę przyjazną dla dłoni, zacznij ręcznie zagniatać ciasto. Rób to energicznie do momentu, aż będzie gładkie i jednolite. Zbyt długie wyrabianie ciasta również może je niepotrzebnie utwardzić. 
  4. Wyrobione ciasto na pierogi uformuj w kulę, przykryj ściereczką lub nagrzaną miską i pozostaw, by odpoczęło. 
  5. Kulkę ciasta podziel na 3 części. Każdą z nich cienko rozwałkuj na stolnicy delikatnie podsypanej mąką. Następnie za pomocą kieliszka lub szklanki wycinaj kółeczka.
  6. Na środek każdego kółeczka połóż porcję farszu, szczelnie zalep i wrzuć na osolony wrzątek. 

Pierogi z takiego ciasta aż miło się lepi. Niezależnie, czy lubisz pierogi ruskie, z mięsem, czy na słodko, ten przepis na ciasto ułatwi i skróci twoją pracę.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.