Danie, które wywodzi się z Tunezji podbiło serca i żołądki Polaków. Coraz częściej danie to gości na śniadaniowych stołach, a to dzięki szybkiemu przygotowaniu. Ta propozycja jest banalnie prosta i poradzi sobie z nią każdy. Jednak ta wersja nie jest już tak popularna. Zamienienie głównego składnika nie tylko zmienia smak, a także wygląd potrawy.
Fot. Shutterstock, Nata Bene
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Szakszuka na pizzy - romans wschodu z zachodem
Oryginalne śniadaniowe propozycje coraz częściej pojawiają się na stołach o poranku. Nic dziwnego, ponieważ kanapki, płatki z mlekiem, lub sama kawa może się kiedyś znudzić. Klasyczny przepis na potrawę, którą jest szakszuka może już znać każdy. Z tego powodu przychodzimy ze zmianami, które mogą ją zmienić. Do standardowej szakszuki dodaje się świeże pomidory lub te z puszki. My jednak rezygnujemy z tego składnika i zastępujemy go czymś innym. Zamiast czerwonej prezencji szakszuka z tego przepisu charakteryzuje się zielonym kolorem. Wszystko to za sprawą świeżego koperku, szpinaku i cukinii. Dzięki tej zmianie danie to zdobywa drugie życie i nowy smak.
REKLAMA
Przepis na zieloną szakszukę
Składniki
3 jajka,
200 g świeżego szpinaku,
pół cukinii,
szalotka,
2 ząbki czosnku,
świeży koperek,
słonecznik,
ser feta,
kieliszek wody,
masło,
sól,
pieprz ziołowy.
Sposób przygotowania
Na patelni rozpuść łyżkę masła i umieść na nim przeciśnięty przez praskę czosnek, a także obraną i posiekaną szalotkę. Delikatnie podsmaż przez kilka chwil.
Na ten sam tłuszcz wrzuć pokrojoną niewielkie paseczki cukinię, a także oczyszczony szpinak. Do warzyw dolej kieliszek wody i duś je pod przykryciem przez około 5 minut.
Tak przygotowane warzywa odsuń na boki patelni, a na powstałe środki wbij jajka. Całość dopraw solą i pieprzem i smaż pod przykrywką przez kilka minut. Smażenie powinno trwać do momentu, aż jajka się zetną.
Posyp całość posiekanym świeżym koperkiem, pokruszonym serem feta, a także podprażonym na patelni słonecznikiem.
Najlepiej smakuje podawana na ciepło, wraz ze świeżym pieczywem.