-
Haps
-
Jak przygotować
- Szakszuka bez jej głównego składnika dalej skrada serce. To nowe wydanie zrobisz w 10 minut
Szakszuka bez jej głównego składnika dalej skrada serce. To nowe wydanie zrobisz w 10 minut
Danie, które wywodzi się z Tunezji podbiło serca i żołądki Polaków. Coraz częściej danie to gości na śniadaniowych stołach, a to dzięki szybkiemu przygotowaniu. Ta propozycja jest banalnie prosta i poradzi sobie z nią każdy. Jednak ta wersja nie jest już tak popularna. Zamienienie głównego składnika nie tylko zmienia smak, a także wygląd potrawy.
Zobacz wideo Szakszuka na pizzy - romans wschodu z zachodem
Oryginalne śniadaniowe propozycje coraz częściej pojawiają się na stołach o poranku. Nic dziwnego, ponieważ kanapki, płatki z mlekiem, lub sama kawa może się kiedyś znudzić. Klasyczny przepis na potrawę, którą jest szakszuka może już znać każdy. Z tego powodu przychodzimy ze zmianami, które mogą ją zmienić. Do standardowej szakszuki dodaje się świeże pomidory lub te z puszki. My jednak rezygnujemy z tego składnika i zastępujemy go czymś innym. Zamiast czerwonej prezencji szakszuka z tego przepisu charakteryzuje się zielonym kolorem. Wszystko to za sprawą świeżego koperku, szpinaku i cukinii. Dzięki tej zmianie danie to zdobywa drugie życie i nowy smak.
Przepis na zieloną szakszukę
Składniki
- 3 jajka,
- 200 g świeżego szpinaku,
- pół cukinii,
- szalotka,
- 2 ząbki czosnku,
- świeży koperek,
- słonecznik,
- ser feta,
- kieliszek wody,
- masło,
- sól,
- pieprz ziołowy.
Sposób przygotowania
- Na patelni rozpuść łyżkę masła i umieść na nim przeciśnięty przez praskę czosnek, a także obraną i posiekaną szalotkę. Delikatnie podsmaż przez kilka chwil.
- Na ten sam tłuszcz wrzuć pokrojoną niewielkie paseczki cukinię, a także oczyszczony szpinak. Do warzyw dolej kieliszek wody i duś je pod przykryciem przez około 5 minut.
- Tak przygotowane warzywa odsuń na boki patelni, a na powstałe środki wbij jajka. Całość dopraw solą i pieprzem i smaż pod przykrywką przez kilka minut. Smażenie powinno trwać do momentu, aż jajka się zetną.
- Posyp całość posiekanym świeżym koperkiem, pokruszonym serem feta, a także podprażonym na patelni słonecznikiem.
- Najlepiej smakuje podawana na ciepło, wraz ze świeżym pieczywem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl