Szakszuka bez jej głównego składnika dalej skrada serce. To nowe wydanie zrobisz w 10 minut

Danie, które wywodzi się z Tunezji podbiło serca i żołądki Polaków. Coraz częściej danie to gości na śniadaniowych stołach, a to dzięki szybkiemu przygotowaniu. Ta propozycja jest banalnie prosta i poradzi sobie z nią każdy. Jednak ta wersja nie jest już tak popularna. Zamienienie głównego składnika nie tylko zmienia smak, a także wygląd potrawy.
Zobacz wideo Szakszuka na pizzy - romans wschodu z zachodem

Oryginalne śniadaniowe propozycje coraz częściej pojawiają się na stołach o poranku. Nic dziwnego, ponieważ kanapki, płatki z mlekiem, lub sama kawa może się kiedyś znudzić. Klasyczny przepis na potrawę, którą jest szakszuka może już znać każdy. Z tego powodu przychodzimy ze zmianami, które mogą ją zmienić. Do standardowej szakszuki dodaje się świeże pomidory lub te z puszki. My jednak rezygnujemy z tego składnika i zastępujemy go czymś innym. Zamiast czerwonej prezencji szakszuka z tego przepisu charakteryzuje się zielonym kolorem. Wszystko to za sprawą świeżego koperku, szpinaku i cukinii. Dzięki tej zmianie danie to zdobywa drugie życie i nowy smak.

Przepis na zieloną szakszukę

Składniki

  • 3 jajka,
  • 200 g świeżego szpinaku,
  • pół cukinii,
  • szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeży koperek,
  • słonecznik,
  • ser feta,
  • kieliszek wody,
  • masło,
  • sól,
  • pieprz ziołowy.

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozpuść łyżkę masła i umieść na nim przeciśnięty przez praskę czosnek, a także obraną i posiekaną szalotkę. Delikatnie podsmaż przez kilka chwil.
  2. Na ten sam tłuszcz wrzuć pokrojoną niewielkie paseczki cukinię, a także oczyszczony szpinak. Do warzyw dolej kieliszek wody i duś je pod przykryciem przez około 5 minut.
  3. Tak przygotowane warzywa odsuń na boki patelni, a na powstałe środki wbij jajka. Całość dopraw solą i pieprzem i smaż pod przykrywką przez kilka minut. Smażenie powinno trwać  do momentu, aż jajka się zetną.
  4. Posyp całość posiekanym świeżym koperkiem, pokruszonym serem feta, a także podprażonym na patelni słonecznikiem.
  5. Najlepiej smakuje podawana na ciepło, wraz ze świeżym pieczywem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.