Ciasto jogurtowe z truskawkami to najlepsze, co możesz dla siebie zrobić. 10 minut, a potem tylko do piekarnika

Truskawki to jedne z tych sezonowych owoców, na które czekamy najbardziej. Najlepsze są pod koniec maja i w czerwcu, czyli wtedy, kiedy pojawiają się polskie owoce z gruntu, ale nawet wcześniej warto przygotować ciasto jogurtowe z truskawkami i poczuć powiew wiosny. Przepis jest bardzo prosty - samo przygotowanie deseru trwa ok. 10-15 minut, a potem tylko do piekarnika i gotowe.

Więcej przepisów z truskawkami znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasto jogurtowe to bardzo prosty do zrobienia wypiek, który można łączyć z przeróżnymi owocami. Świetnie pasują do niego zarówno truskawki, jak i maliny, borówki czy brzoskwinie. Na dodatek lista składników jest bardzo podstawowa, nie znajdziesz na niej żadnego zaskakującego produktu, który kupisz raz i nigdy później nie użyjesz. Ciekawi cię, jak zrobić ciasto jogurtowe z truskawkami? Poniżej znajdziesz nasz przepis - w oryginale dodaliśmy do niego borówki, ale bez przeszkód możesz je zastąpić truskawkami. Nie zapomnij też o kruszonce - to ona jest idealnym zwieńczeniem ciasta jogurtowego z truskawkami.

Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na ciasto galette z truskawkami

Przepis na ciasto jogurtowe truskawkami. To najlepsze, co możecie dla siebie zrobić

Składniki:

  • 300 g truskawek,
  • 225 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g brązowego cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 150 g jogurtu greckiego.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 150 g mąki.

Sposób przygotowania:

Robimy kruszonkę. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy cukier oraz masło pokrojone w kostkę. Składniki można posiekać drobno nożem lub rozdrobnić palcami - metoda jest dowolna. Gdy powstaną niejednolite grudki, kruszonkę należy wstawić do lodówki, by pozostała zwarta.

Jajka i cukier miksujemy w misce na puszystą masę. Powinno to potrwać ok. 4-5 minut. Dodajemy jogurt i znów przez chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy składniki, żeby dobrze się połączyły. Truskawki kroimy na pół.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Najpierw wypełniamy ją 1/3 ciasta. Potem wsypujemy 1/3 truskawek. Czynności powtarzamy jeszcze dwukrotnie, aż zużyjemy wszystkie składniki. Wierzch posypujemy kruszonką. Ciasto jogurtowe z truskawkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 45-50 minut. Jeśli patyczek wbity w ciasto jest suchy, to znaczy, że ciasto z truskawkami jest gotowe.

Więcej o: