Ciasto jogurtowe z truskawkami to najlepsze, co możesz dla siebie zrobić. 10 minut, a potem tylko do piekarnika

Truskawki to jedne z tych sezonowych owoców, na które czekamy najbardziej. Najlepsze są pod koniec maja i w czerwcu, czyli wtedy, kiedy pojawiają się polskie owoce z gruntu, ale nawet wcześniej warto przygotować ciasto jogurtowe z truskawkami i poczuć powiew wiosny. Przepis jest bardzo prosty - samo przygotowanie deseru trwa ok. 10-15 minut, a potem tylko do piekarnika i gotowe.

Więcej przepisów z truskawkami znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasto jogurtowe to bardzo prosty do zrobienia wypiek, który można łączyć z przeróżnymi owocami. Świetnie pasują do niego zarówno truskawki, jak i maliny, borówki czy brzoskwinie. Na dodatek lista składników jest bardzo podstawowa, nie znajdziesz na niej żadnego zaskakującego produktu, który kupisz raz i nigdy później nie użyjesz. Ciekawi cię, jak zrobić ciasto jogurtowe z truskawkami? Poniżej znajdziesz nasz przepis - w oryginale dodaliśmy do niego borówki, ale bez przeszkód możesz je zastąpić truskawkami. Nie zapomnij też o kruszonce - to ona jest idealnym zwieńczeniem ciasta jogurtowego z truskawkami.

Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na ciasto galette z truskawkami

Przepis na ciasto jogurtowe truskawkami. To najlepsze, co możecie dla siebie zrobić

Składniki:

  • 300 g truskawek,
  • 225 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g brązowego cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 150 g jogurtu greckiego.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 150 g mąki.

Truskawki (zdjęcie ilustracyjne) Jak przechowywać truskawki, by długo były świeże? Sprawdź domowe sposoby

Sposób przygotowania:

Robimy kruszonkę. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy cukier oraz masło pokrojone w kostkę. Składniki można posiekać drobno nożem lub rozdrobnić palcami - metoda jest dowolna. Gdy powstaną niejednolite grudki, kruszonkę należy wstawić do lodówki, by pozostała zwarta.

Jajka i cukier miksujemy w misce na puszystą masę. Powinno to potrwać ok. 4-5 minut. Dodajemy jogurt i znów przez chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy składniki, żeby dobrze się połączyły. Truskawki kroimy na pół.

Pokazała zdjęcie truskawek. Cena? 'Matko kochana'. Ale nie tylko kwota przykuwa uwagę Pokazała zdjęcie truskawek. Cena? "Matko kochana". Ale nie tylko to przykuwa uwagę

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Najpierw wypełniamy ją 1/3 ciasta. Potem wsypujemy 1/3 truskawek. Czynności powtarzamy jeszcze dwukrotnie, aż zużyjemy wszystkie składniki. Wierzch posypujemy kruszonką. Ciasto jogurtowe z truskawkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 45-50 minut. Jeśli patyczek wbity w ciasto jest suchy, to znaczy, że ciasto z truskawkami jest gotowe.

Więcej o: