Więcej przepisów z truskawkami znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Ciasto jogurtowe to bardzo prosty do zrobienia wypiek, który można łączyć z przeróżnymi owocami. Świetnie pasują do niego zarówno truskawki, jak i maliny, borówki czy brzoskwinie. Na dodatek lista składników jest bardzo podstawowa, nie znajdziesz na niej żadnego zaskakującego produktu, który kupisz raz i nigdy później nie użyjesz. Ciekawi cię, jak zrobić ciasto jogurtowe z truskawkami? Poniżej znajdziesz nasz przepis - w oryginale dodaliśmy do niego borówki, ale bez przeszkód możesz je zastąpić truskawkami. Nie zapomnij też o kruszonce - to ona jest idealnym zwieńczeniem ciasta jogurtowego z truskawkami.
Składniki:
Składniki na kruszonkę:
Sposób przygotowania:
Robimy kruszonkę. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy cukier oraz masło pokrojone w kostkę. Składniki można posiekać drobno nożem lub rozdrobnić palcami - metoda jest dowolna. Gdy powstaną niejednolite grudki, kruszonkę należy wstawić do lodówki, by pozostała zwarta.
Jajka i cukier miksujemy w misce na puszystą masę. Powinno to potrwać ok. 4-5 minut. Dodajemy jogurt i znów przez chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy składniki, żeby dobrze się połączyły. Truskawki kroimy na pół.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Najpierw wypełniamy ją 1/3 ciasta. Potem wsypujemy 1/3 truskawek. Czynności powtarzamy jeszcze dwukrotnie, aż zużyjemy wszystkie składniki. Wierzch posypujemy kruszonką. Ciasto jogurtowe z truskawkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 45-50 minut. Jeśli patyczek wbity w ciasto jest suchy, to znaczy, że ciasto z truskawkami jest gotowe.