Nie z ziemniaków, nie z jabłkami. Placki z tego warzywa zostawiają konkurencję w tyle

Cukinia to warzywo, które potrafi wzbudzić skrajne emocje. Jedni ją uwielbiają, inni wręcz nie mogą na nią patrzeć. Choć ja należę do tej drugiej grupy, to akurat placki z cukinii ubóstwiam i stawiam je nawet wyżej niż placki ziemniaczane. Mamy dla was prosty przepis na tę pyszną i tanią potrawę.

 Więcej przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Cukinia jest bardzo zdrowym warzywem. Posiada szereg witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6, kwas foliowy). Zawiera także witaminę C, A i K, choć B, C i A są wrażliwe na obróbkę cieplną. Cukinia zawiera również niewiele kalorii, dzięki czemu bez problemu mogą ją jeść osoby na diecie. Jej kolejną zaletą jest to, że jest lekkostrawna. W tym warzywie jest też dużo potasu, który pomaga w odprowadzaniu nadmiaru wody z organizmu. Cukinia odkwasza także organizm i przyspiesza przemianę materii. 

Warzywo do swojej diety mogą włączyć też osoby, które chorują na cukrzycę. Cukinia ma bowiem bardzo niski indeks glikemiczny (15). Pomaga też na zgagę i wrzody żołądka. Ma w swoim składzie także tak cenne substancje, jak: zeaksantyna i luteina. To karotenoidy chronią siatkówkę oka.

Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin

Placki z cukinii to świetny sposób na to, by włączyć ją do swojej diety. Oczywiście przez to, że są smażone, nie są aż tak zdrowie i niskokaloryczne jak sama cukinia, jednak ważne, aby dobrze odcisnąć je z nadmiaru tłuszczu po smażeniu. Ponadto jeśli zjecie je okazjonalnie, od czasu do czasu, nie powinny wam zaszkodzić. Jak zrobić placki z cukinii? Poniżej znajdziecie szybki i prosty przepis na ten tani obiad.

Placki z cukinii. Są nawet lepsze niż te z ziemniaków

Składniki:

  • 400 g cukinii,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • biała cebula,
  • jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • śmietana do podania,
  • opcjonalnie: 50 g startego parmezanu.

Sposób przygotowania:

Placki z cukinii są superproste do zrobienia. Na pewno sobie z nimi poradzicie. Najpierw ścieramy na tarce cukinię, choć można też sięgnąć po inną metodę. Jeśli użyjecie takiego narzędzia, jak spiralizator, uzyskacie ciekawszy finalny kształt placków. Następnie cukinię solimy i zostawiamy na około kwadrans, by puściła soki. Potem odciskamy ją przez gazę lub szmatkę.

Czosnek ścieramy na tarce, a cebulę siekamy. Łączymy z cukinią. Dodajemy też jajko, mąkę pszenną i posiekaną świeżą natkę pietruszki. Placki z cukinii smażymy na rozgrzanym oleju, aż uzyskają piękny, złotobrązowy kolor. Na talerzu układamy ręcznik papierowy i odciskamy na nim placki z nadmiaru tłuszczu. Każdy placek podajemy z łyżką kwaśnej śmietany.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.