Czarny miód to nie dziwactwo, a źródło zdrowia. Zrobisz go w banalny sposób, ale uważaj na temperaturę

Czarny miód. Brzmi intrygująco, prawda? Nie jest to jednak miód z czarnych roślin, tylko domowa mikstura, która uleczy każde przeziębienie. Niezbędnym składnikiem jest czarnuszka, ale jeden błąd wszystko zepsuje. Najlepiej stój nad rondelkiem z termometrem, inaczej miodek będzie tylko smaczny.

Więcej zdrowych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli chodzi i domowe specyfiki na przeziębienie i inne dolegliwości, już podsunęliśmy wam przepis na syrop z mniszka czy syrop z pędów sosny. Dziś czas na coś zupełnie nowego, a dokładniej czarny miód. Czarny miód świetnie działa nie tylko na przeziębienie - składniki w nim zawarte wspierają zwalczanie niemal każdej infekcji. Już jedna łyżeczka czarnego miodu dziennie może pomóc w walce z nadciśnieniem, wspiera prace układu moczowego, wspomaga układ trawienny, w szczególności pracę wątroby. Jednak takie działanie jest możliwe przez połączenie naturalnego miodu i czarnuszki (stąd jak nietrudno się domyślić nazwa).

Zobacz wideo

Przepis na czarny miód jest bardzo prosty - generealnie wystarczy jedynie wymieszać ze sobą miód i nasiona czarnuszki. Jednak wcześniej miód należy podgrzać. I to może być problem, ponieważ miód ogrzany do temperatury powyżej 40 stopni Celsjusza traci swoje zdrowotne właściwości. Musisz bardzo na to uważać, przygotowując czarny miód. 

Czarny miód - przepis na solidną porcję zdrowia

Składniki:

  • 250 ml miodu (najlepiej wybierać płynny, by szybciej go podgrzać)
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki oleju z czarnuszki
  • opcjonalnie 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od zaparzenia nasion czarnuszki i imbiru. W małym rondelku zagotuj wodę i na wrzątek wrzuć składniki. Wymieszaj i odstaw na 5-10 minut. 
  2. W większym rondlu lub niewielkim garnku zagotuj wodę. Połóż na nim blaszaną miskę i wlej do niej miód oraz olej z czarnuszki. Podgrzewaj całość w kąpieli wodnej, aż składniki się połączą. 
  3. Dodaj zaparzoną czarnuszkę (woda powinna ostygnąć) i całość podgrzewaj jeszcze 2-3 minuty i zdejmij miskę znad garnka. 
  4. Gotowy czarny miód przelej do słoiczków. Możesz jeść go łyżeczką lub dodawać do ostudzonej herbaty. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.