Truskawki to niemal symbol nadchodzącego lata. Form ich podania jest bezliku. Co rusz powstają koktajle, ciasta, kompoty czy dżemy. Jednak Nie trzeba przyrządzać deserów, by poznać ich prawdziwy smak. Nieoczywista przyprawa wzmacnia aromat truskawek.
Eksperci zapowiadają, że jeśli w ciągu najbliższych dwóch tygodni utrzyma się słoneczna pogoda, to w tym roku truskawki będą wyjątkowo tanie. Dlatego, warto już dziś zaplanować większe zakupy i zamrozić trochę pysznych owoców. Jeśli jednak masz ochotę skubnąć trochę świeżych truskawek prosto z krzaczka, zrób bitą śmietanę i zajadaj się do woli.
Zwykłe truskawki z cukrem także smakują wybornie. Mamy jednak dla was pewną ciekawostkę. Nie każdy wie, ale pomidor wbrew pozorom nie jest warzywem, a właśnie owocem. Mimo to znaczna część osób nie wyobraża sobie zjedzenia ich bez posypania wcześniej solą. W ten prosty i intuicyjny sposób wzmacnia się smak. Dlatego, jeżeli do tej pory jadłeś truskawki wyłącznie w połączeniu z cukrem, umyj owoce i posyp solą, a poczujesz różnicę.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Dodanie odrobiny soli nie sprawi, że truskawki utracą swój pierwotny, słodki smak. Ważne, aby nie przesadzić z ilością przyprawy. Wówczas z powodzeniem można posiekać je i położyć na gofrach z bitą śmietaną. Sprawdzą się również jako element ciasta, czy innego deseru. Jeśli lubisz szampana, lub białe wytrawne i półwytrawne wino solone truskawki będą idealnym dodatkiem i skradną ci serce.
Pamiętaj także, że wiosna to przede wszystkim różne nowalijki. Nie bój się eksperymentować w kuchni. Zrób pyszną sałatkę z kurczakiem i mnóstwem warzy, a całość przełam smakiem solonych truskawek. Kompozycja smaków totalnie cię zaskoczy.