Dodaj do mięsa popularne warzywo, a kotlety mielone będą soczyste i pyszniejsze. "Nawet prezydent takich nie jada"

Masa na kotlety mielone w zasadzie może przyjąć wszystko i możemy dowolnie bawić się smakiem i dodatkami. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić kotlety mielone, które są bezkonkurencyjne. Dodatek tego warzywa sprawi, że ze stołu znikną szybciej, niż zdążysz policzyć do 10.

Więcej pomysłów na obiady domowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

"Kochana, te mielone to bajka! Nawet prezydent nie jada takich frykasów" - zachwyciła się ostatnio ciocia, którą zaprosiłam na obiad. Fakt, kotlety wyszły idealne - delikatne, soczyste i niemal rozpływające się w ustach. Jaki był sekret ich smaku? Do mięsa dodałam trochę ugotowanych ziemniaków z wczoraj. Już zawsze będę tak zrobić. 

Zobacz wideo

Najlepsze kotlety mielone - lepszych nie zjesz nigdzie

Składniki:

  • ok. 1 kg mielonego mięsa
  • ok. 300 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
  • 2 jajka
  • pół pęczka koperku
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej lub smalec do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Do miski przełóż mięso, dodaj utłuczone ziemniaki, wbij jajka, oraz dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj także drobno posiekany koperek oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. 
  2. Całość dokładnie wyrób, by składniki się połączyły. Możesz dodać odrobinę gazowanej wody - to dodatkowo spulchni i masę.
  3. Następnie za pomocą zwilżonych dłoni odrywaj kawałki masy mięsnej i formuj je w kształt kotletów. Każdego dokładnie obtocz w bułce tartej i kładź na porządnie rozgrzaną patelnię. 
  4. Smaż na złoty kolor z każdej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami, szczególnie polecam kaszę gryczaną i zasmażane buraczki. 

Do tych kotletów nie używa się namoczonej kajzerki, ponieważ to ziemniaki odpowiadają za konsystencję i sprawi "wiążą" składniki. Dodatkowo sprawiają, że kotlety smakują po prostu wybornie. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego i zerwać z kotletową rutyną, koniecznie wypróbuj ten przepis na mielone. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.