Masa na kotlety mielone w zasadzie może przyjąć wszystko i możemy dowolnie bawić się smakiem i dodatkami. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić kotlety mielone, które są bezkonkurencyjne. Dodatek tego warzywa sprawi, że ze stołu znikną szybciej, niż zdążysz policzyć do 10.
Fot. congerdesign/Pixabay
REKLAMA
REKLAMA
Więcej pomysłów na obiady domowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
"Kochana, te mielone to bajka! Nawet prezydent nie jada takich frykasów" - zachwyciła się ostatnio ciocia, którą zaprosiłam na obiad. Fakt, kotlety wyszły idealne - delikatne, soczyste i niemal rozpływające się w ustach. Jaki był sekret ich smaku? Do mięsa dodałam trochę ugotowanych ziemniaków z wczoraj. Już zawsze będę tak zrobić.
Zobacz wideo
Najlepsze kotlety mielone - lepszych nie zjesz nigdzie
Składniki:
ok. 1 kg mielonego mięsa
ok. 300 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
2 jajka
pół pęczka koperku
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczenia
olej lub smalec do smażenia
Sposób wykonania:
Do miski przełóż mięso, dodaj utłuczone ziemniaki, wbij jajka, oraz dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj także drobno posiekany koperek oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.
Całość dokładnie wyrób, by składniki się połączyły. Możesz dodać odrobinę gazowanej wody - to dodatkowo spulchni i masę.
Następnie za pomocą zwilżonych dłoni odrywaj kawałki masy mięsnej i formuj je w kształt kotletów. Każdego dokładnie obtocz w bułce tartej i kładź na porządnie rozgrzaną patelnię.
Smaż na złoty kolor z każdej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami, szczególnie polecam kaszę gryczaną i zasmażane buraczki.
Do tych kotletów nie używa się namoczonej kajzerki, ponieważ to ziemniaki odpowiadają za konsystencję i sprawi "wiążą" składniki. Dodatkowo sprawiają, że kotlety smakują po prostu wybornie. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego i zerwać z kotletową rutyną, koniecznie wypróbuj ten przepis na mielone.