-
Haps
-
Jak przygotować
- Tym sposobem wydobędziesz z rosołu więcej smaku. Myk z piekarnikiem stał się hitem
Tym sposobem wydobędziesz z rosołu więcej smaku. Myk z piekarnikiem stał się hitem
Rosół to zupa, która na stołach pojawia się w każdą niedzielę. Bez niego ten dzień nie jest już taki sam. Przepis na to danie przekazywany jest przez pokolenia i każdy go zna. Jednak w takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy. Dzięki niespotykanej metodzie potrawa nabierze pełniejszego smaku.
Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?
O zupie, którą jest rosół nie trzeba dużo mówić. To klasyczna potrawa, która nie tylko co tydzień pojawia się na niedzielnym stole. Można ją również zobaczyć podczas wesel, chrzcin, czy na innych rodzinnych imprezach. Smak rosołu każdy zapewne zna, a zaskoczenie kogokolwiek takim daniem może być naprawdę trudne. Jednak poznaliśmy sposób, jak to zrobić. Aby pogłębić aromat potrawy należy wpleść w przepis użycie piekarnika. Obrane i odpowiednio przygotowane warzywa powinno się więc włożyć do nagrzanego urządzenia i podpiec je przez parę chwil. Aby smak był jeszcze mocniejszy można do niego włożyć także mięso. Po wypieczeniu kroki w gotowaniu są już takie same jak w tradycyjnym przepisie. Jednak dzięki tej metodzie można wykonać danie, które wzbudza dużo emocji.
Przepis na rosół z piekarnika
Składniki
- 1,5 kg skrzydełek i udek z kurczaka,
- kawałek indyka,
- 5 l wody,
- 5 marchwi,
- pół korzenia selera,
- 3 pietruszki,
- 2 duże cebule,
- 1 por,
- 4 ząbki czosnku,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- 4 liście laurowe,
- kilka gałązek lubczyku,
- świeża natka pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Mięso dokładnie wyczyść, pozbądź się z niego nieczystości. Następnie przełóż je do większego garnka i zalej wodą. Gotuj na średnim ogniu pod przykrywką aż do zagotowania. Dalej zmniejsz ogień i zbierz powstałe szumowiny. Na koniec wrzuć ziela angielskie i liście laurowe, gotuj przez następne 1,5 godziny.
- Teraz czas na zajęcie się warzywami. Seler, korzeń pietruszki i marchewki obierz i podziel na mniejsze kawałki. Por przemyj i pokrój na większe części. Cebulę i czosnek obierz z łupin i podziel na pół. Wszystkie warzywa umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez następne 30 minut. Po tym czasie wyjmij i pozostaw do lekkiego przestudzenia.
- Gdy mięso stanie się miękkie dorzuć do niego podpieczone warzywa, a także przemytą i pokrojoną natkę pietruszki i lubczyk. Pozostaw składniki na średnim ogniu na następne 45 minut.
- Po tym czasie dopraw całość solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym makaronem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl