Nie mielone czy schabowe. Siekane kotlety to mistrzowskie danie, które zachwyci nawet teściową

Nie ma nic lepszego niż obiadowa klasyka. W domowym menu królują schabowe, mielone i np. dewolaje. Warto jednak postawić na kotlety siekane, które są ciekawą alternatywą, a także obłędnie smacznym kąskiem. Danie idealne na niedzielny obiad, rodzinne spotkania czy ekspresowy posiłek w mniej niż kwadrans.

Kotlety siekane to ciekawa alternatywa dla nudnych obiadów, które nie robią już na nas wrażenie. Wystarczy mała zmiana, a efekt będzie rewelacyjny i do tego wyjątkowo smaczny. Wystarczy drobno posiekać mięso, dobrze je doprawić, usmażyć i gotowe! 

Nie mielone czy schabowe - kotlety siekane wracają na salony 

Kotlety siekane z kurczaka to pyszne rozwiązanie dla całej rodziny. Dzięki sprytnej metodzie mięso jest soczyste i niebywale smaczne. To także powiew świeżości w domowym menu i ciekawa alternatywa dla wszelakich kotletów i mięs, które na co dzień królują na polskich stołach. Pracy jest niewiele, a efekt zachwyci nawet najbardziej wymagających, w tym także teściową! Gra jest zatem warta świeczki. 

Przepis to przysłowiowa bułka z masłem. A kluczem do sukcesu jest dobrej jakości mięso, kolorowych warzyw jak papryka i cebula, a także aromatycznej mieszanki przypraw. Całość drobno siekamy ostrym nożem, mieszamy i smażymy na złoty kolor. Tak przygotowane kotlety wyśmienicie smakują z klasycznymi dodatkami jak tłuczone lub młode ziemniaki, mizeria lub kolorowe surówki. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Soczyste i delikatne kotlety siekane - idealne na niedzielny obiad

Składniki:

  • 700 g mięsa z piersi kurczaka,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 jajka,
  • cebula,
  • papryka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • 3 łyżki mąki,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od umycia i oczyszczenie kurczaka z błonek i nieczystości. 
  2. Mięso drobno posiekaj i przełóż do miski. 
  3. Obierz cebulę, paprykę umyj i oba warzywa drobno pokrój. Podobnie postąp z natką pietruszki i z pozostałymi składnikami dodaj do miski z mięsem. 
  4. Do mięsa dodaj jaja, mąkę, sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Czosnek przeciśnij przez praskę. Całość dokładnie wymieszaj - najlepiej zrobić to dłonią. 
  5. Na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor. 
  6. Rumiane kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami. Polecamy młode ziemniaki i zestaw kolorowych surówek. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA