Te placuszki są pulchniutkie, słodziutkie i pyszne tak, że słów brak. Ten owoc i biały napój to sekret smaku

Placuszki bananowe to chyba najlepszy przepis na wakacyjne śniadanie. Są pulchniutkie, delikatne i przypominają trochę amerykańskie pankejki, ale są dużo smaczniejsze. Jak je zrobić? Mleko się tu nie przyda.

Więcej przepisów na wakacyjne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli jajecznica i kanapki ci się nieco przejadły i szukasz prostego i pysznego pomysłu na śniadanie, przybywamy z najlepszym przepisem. Placki bananowe to nie tylko fantastyczna śniadaniowa opcja, lecz także sposób na wykorzystanie mocno dojrzałych, miękkich owoców. Jak je zrobić? Najważniejsza zasada dotyczy mleka. Ma go nie być. 

Jak zrobić placki bananowe? Przepis na najlepsze wakacyjne śniadanie

Składniki:

  • 0,5 szklanki maślanki
  • 2 niewielkie, mocno dojrzałe banany
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 średnie jajka
  • łyżeczka sody kuchennej lub proszku do pieczenia
  • opcjonalnie płaska łyżka cukru waniliowego
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Banany obierz, przełóż do miski i rozgnieć widelcem na papkę. Następnie wbij jajka, dodaj maślankę i cukier waniliowy i wymieszaj. 
  2. Do powstałej masy przesiej mąkę wymieszaną z sodą i ponownie wymieszaj składniki. 
  3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i nakładaj porcje ciasta na placuszki. Smaż na niewielkim ogniu z obu stron, aż urosną i będą puszyste.

Tak przygotowane placuszki podawaj oprószone cukrem pudrem, polane roztopionym masłem lub miodem. Fantastycznie smakują także z sezonowymi owocami - szczególnie polecam borówki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.