Idealne kotlety schabowe jednym ruchem noża. Tę sprytną metodę wykorzystują najlepsi szefowie kuchni

Kotlet schabowy pojawia się na polskich stołach częściej, niż można to sobie wyobrazić. "Tłuczemy" mięso od święta, jak i na co dzień. Nie sposób przygotować tradycyjny, polski obiad bez soczystych kotletów w chrupiącej, złocistej panierce. Dziś zdradzamy patent mistrzów kuchni na idealne kotlety schabowe.

Kotlet schabowy z ziemniakami i świeżą surówką to klasyk klasyków. Trudno o bardziej kultowe danie w dziejach kulinariów Polski. Proces wykonania tego przysmaku nie jest skomplikowany. W teorii wystarczy mięso pokroić, rozbić, doprawić solą i pieprzem, a następnie zamoczyć w jajku i bułce tartej, by na koniec wrzucić wszystko na rozgrzaną tłuszczem patelnię. W praktyce jednak warto zastosować kilka "trików", które sprawią, że schabowe wyjdą wprost niebiańsko!

Zobacz wideo Przepis na kotlety mielone [PROSTY SPOSÓB NA]

Sekretna metoda szefów kuchni. Natnij schab w tym miejscu, a nie będzie "falował"

Podczas smażenia kotleta można w pewnym momencie zauważyć, że zaczyna on "falować". Dzieje się to zwłaszcza wtedy, gdy mięso w panierce wrzucamy na mocno rozgrzany olej lub smalec. Schab smaży się wtedy bardzo szybko. Istnieje jednak sprytna metoda, która pozwoli uniknąć kulinarnej niedoskonałości.

Co trzeba wtedy zrobić? Wystarczy, że na rozbitym płacie schabu natniesz w dwóch miejscach charakterystyczną błonkę. Odciętych fragmentów nie musisz wcale wyrzucać. W nurcie myśli zero waste, można je wbić z powrotem w środek mięsa. Dzięki tej sztuczce mięso nie będzie "falowało" i usmaży się perfekcyjnie równo.

Co zrobić, żeby schab był miękki i soczysty?

Czasem narzekamy, że schabowe wyszły zbyt suche i twarde. Przyczyny tego stanu mogą być różne. Może to zależeć od tego, czy nasz schab zawiera kość, czy też nie. Większość szefów kuchni jest zgodna co to faktu, że najlepsze kotlety wychodzą z mięsa z kością. Zapewnia ona miękkość i soczystość. Równie ważna jest marynata.

Wcześniejsze rozbicie i zamarynowanie może być kluczem do uzyskania delikatnego mięsa. Wystarczy, że na kilka godzin przed planowanym smażeniem włożysz rozbite kawałki schabu do naczynia z mlekiem i pokrojoną cebulką, a następnie schowasz je do lodówki.

Pomocne może być także usunięcie żyłek. Kulinarni eksperci twierdzą, że dzięki temu kotlety nie skurczą się podczas smażenia i nie staną suche. Jeśli zastosujesz te metody, twoje kotlety schabowe okażą się niesamowicie smaczne. To idealne połączenie soczystego, miękkiego środka z chrupkim wierzchem. Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.