Chłodnik wygrywa w upały. Z tym zadziwiającym dodatkiem wygrywa podwójnie. Zupełnie inna liga

Chłodnik najczęściej robi się z buraków, choć bardzo dużą popularnością cieszy się też chłodnik z ogórka. Ta zupa potrafi uratować w największy upał. Mamy dla was przepis właśnie na taki chłodnik, ale dodaliśmy do niego jeden nietypowy składnik. To owoc, który zwykle w nim nie ląduje.

Więcej letnich przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

To naturalne, że w czasie upalnego lata nie mamy ochoty na ciężkie, tłuste i zapychające dania. Szukamy wtedy przepisów na takie potrawy, które nie dość, że nie będą nam "siedziały na żołądku", to jeszcze przynajmniej trochę pomogą nam się ochłodzić. Na szczęście ktoś mądry wymyślił chłodnik i to w kilku różnych wersjach. My proponujemy wam chłodnik z ogórka, ale z nietypowym twistem, bo z dodatkiem... awokado. Jesteście ciekawi, jak taka zupa smakuje? Łapcie przepis!

Zobacz wideo Zobacz też przepis na inną zupę na zimno - vichyssoise z ziemniaków i pora

Przepis na chłodnik z ogórka z dodatkiem awokado

Składniki:

  • ogórek,
  • 2 dojrzałe awokado,
  • 500 g jogurtu greckiego,
  • pół pęczka koperku,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kumin do smaku,
  • rzodkiewka do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Chłodnik z ogórka zaczynamy od przygotowania awokado. Owoce obieramy i ostrożnie, żeby się nie pokaleczyć (co często zdarza się w tym przypadku), wyjmujemy pestki. Awokado kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do naczynia.

Z ogórka odcinamy obie końcówki, a następnie kroimy warzywo w kostkę. Dorzucamy do miski z awokado. Dodajemy do tych składników jogurt grecki, a także przyprawy: kumin, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie blendujemy.

Szczypiorek i koperek siekamy drobno. Wsypujemy do naczynia z chłodnikiem i dodajemy jeszcze odrobinę kuminu, soli i pieprzu. Mieszamy i albo od razu przelewamy chłodnik do głębokich talerzy lub do misek, albo wstawiamy do lodówki, by jeszcze trochę się schłodził. Chłodnik z ogórka z dodatkiem awokado można udekorować kilkoma cienko pokrojonymi plasterkami rzodkiewki lub ogórka.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.