Proste i przepyszne placuszki z serka wiejskiego. Nie zapomnij o złotym dodatku, a stracisz dla nich głowę

Jeśli szukasz łatwego i pysznego pomysłu na śniadanie, mamy dla ciebie przepis, w którym z miejsca się zakochasz. Jak zrobić pyszne i puszyste placuszki z serka wiejskiego? To tylko kilka składników, a jeden z nich jest szczególnie ważny.

Więcej przepisów na śniadanie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Placuszki z serka wiejskiego to przyjemna odmiana od racuszków, a dodatkowo robi się je dużo szybciej i zawsze wychodzą pyszne. Jak zabrać się za ich przygotowanie? Cóż, nie ma w tym wielkiej filozofii, po prostu trzeba połączyć składniki i usmażyć je na złoty kolor. Nie zapomnij jednak o miodzie. Ten dodatek sprawi, że poczujesz się jak na wakacjach na wsi. 

Pyszne i delikatne placuszki z serka wiejskiego. Idealne na śniadanie

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 średnie jajka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ulubione owoce do podania
  • olej do smażenia

Placki z serka wiejskiego - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. 
  2. Dodaj serek wiejski, wbij jajka i dodaj miód. Całość wymieszaj lub krótko zmiksuj mikserem. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut. 
  3. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość oleju. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na gorący tłuszcz porcje ciasta na placuszki i smak z obu stron na złoty kolor. 

Tak przygotowane placuszki świetnie smakują oprószone cukrem pudrem. Dodaj do nich kawałki truskawek lub kilka jagód i ciesz się pysznym, wakacyjnym śniadaniem. 

Więcej o: