Więcej przepisów na śniadanie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Placuszki z serka wiejskiego to przyjemna odmiana od racuszków, a dodatkowo robi się je dużo szybciej i zawsze wychodzą pyszne. Jak zabrać się za ich przygotowanie? Cóż, nie ma w tym wielkiej filozofii, po prostu trzeba połączyć składniki i usmażyć je na złoty kolor. Nie zapomnij jednak o miodzie. Ten dodatek sprawi, że poczujesz się jak na wakacjach na wsi.
Pyszne i delikatne placuszki z serka wiejskiego. Idealne na śniadanie
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego
- 100 g mąki pszennej
- 2 średnie jajka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ulubione owoce do podania
- olej do smażenia
Placki z serka wiejskiego - sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
- Dodaj serek wiejski, wbij jajka i dodaj miód. Całość wymieszaj lub krótko zmiksuj mikserem. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość oleju. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na gorący tłuszcz porcje ciasta na placuszki i smak z obu stron na złoty kolor.
Tak przygotowane placuszki świetnie smakują oprószone cukrem pudrem. Dodaj do nich kawałki truskawek lub kilka jagód i ciesz się pysznym, wakacyjnym śniadaniem.