Mrówki to jedne z najbardziej pożytecznych i pracowitych stworzeń, jakie żyją na świecie. Ich pojawienie się w kuchni nie jednak należy do miłych doświadczeń. Co zrobić, aby tak się nie stało? Jak pozbyć się ich z domu? Podpowiadamy, które metody są najskuteczniejsze i w jak je stosować.
Aby mrówki nie miały powodu do pojawienia się w domu, przede wszystkim należy regularne sprzątać kuchnię i miejsca, w których spożywa się posiłki. Dzięki temu można zminimalizować szanse na wtargnięcie małych insektów. Równie ważne jest ograniczenie dostępu do żywności. Najlepiej przechowywać ją w szczelnie zamykanych pojemnikach.
Naturalnymi odstraszaczami są takie produkty jak ocet, cytryna, cynamon, kawa oraz olejek z mięty pieprzowej. Warto prześledzić ruch owadów i wytyczyć szlaki, jakimi poruszają się mrówki, a następnie zastosować wyżej wymienione produkty w tych miejscach.
Mrówki wchodzą do domu zwykle ze względu na łatwy dostęp do jedzenia. Wchodząc do kuchni węszą i śledzą zapachy pochodzące z otwartych pojemników, resztek jedzenia, słodkich napojów, owoców i innych przysmaków. Czasami przychodzą w poszukiwaniu źródła wody, a podczas chłodnych dni niektóre gatunki przychodzą do domu w poszukiwaniu schronienia.
Mrówki czasami ukrywają się w szczelinach ścian lub innych dogodnych dla nich miejscach. Najskuteczniejszą metodą na zapobiegnięcie pojawienia się insektów w domu jest utrzymywanie czystości oraz niepozostawianie jedzenia na wierzchu. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl