• Link został skopiowany

Przepis na wyjątkowe spaghetti. Ten jeden składnik sprawi, że makaron będzie miał idealny smak

Przepis na wyjątkowe spaghetti nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Co zrobić, aby uzyskać idealny smak? Wystarczy trzymać się pewnych bardzo prostych zasad. Do przyrządzenia makaronu przydadzą się pomidorki koktajlowe i przyprawy.
Spaghetti z pomidorami
Fot. Lisa Fotios /Pexels

Spaghetti można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Podajemy przepis, z którym będzie można przygotować wyśmienite danie. Nie tylko zachwyca smakiem, ale też wygląda i pachnie zniewalająco. Do jego przyrządzenia, oprócz pomidorków koktajlowych, będą potrzebne czosnek i świeże liście bazylii. 

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Przepis na wyjątkowe spaghetti. Smak podkreślą świeże zioła

Spaghetti będzie wyjątkowo aromatyczne, jeśli doda się do niego świeże listki bazylii i kilka ząbków czosnku. Mimo że składników jest niewiele, smak będzie wprost fenomenalny. 

Składniki:

  • pół kilograma spaghetti,
  • pół kilograma pomidorków koktajlowych,
  • świeże liski bazylii,
  • kilka ząbków czosnku,
  • oliwa,
  • sól morska,
  • czarny pieprz.

Makaron najlepiej jest zjeść bezpośrednio po przygotowaniu

Przygotowanie:

  1. Umyj dokładnie pomidorki, pozostaw do wysuszenia i pokrój na połówki. Ząbki czosnku obierz z łupin.
  2. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj do niej kilka ząbków czosnku. Po około jednej minucie wrzuć na patelnię przekrojone pomidorki koktajlowe. Dodaj odrobinę soli i wymieszaj całość.
  3. Duś pomidorki na patelni przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy zmiękną, dodaj do sosu kilka listków bazylii.
  4. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.

Gotowy makaron wystarczy połączyć na patelni z sosem pomidorowym. Warto pamiętać o dolaniu do dania wody z gotowania makaronu. Spaghetti należy serwować z dodatkiem świeżych listków bazylii. Dodatkowo można posypać potrawę startym parmezanem. Makaron powinno się jeść bezpośrednio po jego przyrządzeniu. Jeśli nie zostanie zjedzony w całości, można odgrzać go kolejnego dnia w piekarniku z dodatkiem sera i podawać w postaci zapiekanki. Smacznego! Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

 

Więcej o: