• Link został skopiowany

Zapomnij o majonezie czy nudnym jogurcie. Polej surówkę z pora tym sosem, a zakochasz się bez pamięci

Z sezonowych warzyw można przygotować kolorowe sałatki i surówki pełne witamin. Kluczem do sukcesu jest często jednak dressing, który spaja całość i nadaje jej charakteru. Ten z majonezu czy jogurtu może przejść do lamusa, bowiem połączenie pora z tym sosem gwarantuje obłędny smak.
Szybka surówka. Przepis na prosty dodatek do obiadu z porem i jabłkiem. Zrobisz ją w 5 minut
Fot. iStock/Ann_Zhuravleva

Nie ma nic gorszego niż mdłe, nudne sałatki czy surówki bez żadnego wyrazu. Wówczas dawka witamin, zamiast cieszyć, staje się prawdziwą zmorą. Jest jednak na to banalnie prosty sposób - wystarczy zwieńczyć całość kremowym, delikatnym sosem i gotowe! Poezja smaków i aromatów jest gwarantowana, szczególnie jeśli w grę wchodzi... por!

Koniec z nudnym dressingiem z majonezu i jogurtu. Por w tym duecie wymiata

Surówka z pora to dobrze znany klasyk, który szczególnie smakuje latem. Wówczas obiad jest jeszcze smaczniejszy, wzbogacony o witaminy i przede wszystkim pięknie się prezentuje, co od razu kusi do jedzenia. Jest jednak jeden sekret, o którym warto pamiętać. Mowa tu o dodatkach, a w tym przypadku o dressing, bez którego powiałoby nudą. 

Sos w sałatkach i surówkach to ważny dodatek, który nie tylko pozwoli przełknąć ze smakiem sporą porcję witamin, ale także nadaje o niebo lepszej konsystencji. Majonez czy jogurt przechodzą jednak do lamusa, a ich miejsce zastępuje połączenie musztardy i śmietany. Brzmi odważnie? Jeden kęs i sprawa będzie jasna. Tak przygotowana surówka świetnie smakuje z większością dań kuchni polskiej. Idealnie komponuje się z tradycyjnym schabowym, drobiem, kotletami mielonymi, ale także potrawami jarskimi. 

Zobacz wideo

Nie majonez czy śmietana. Por z tym sosem to obłęd

Składniki:

  • 2 pory - część bez liści,
  • 100 g gęstej śmietany,
  • łyżeczka musztardy,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • szczypta soli. 

Sposób przygotowania: 

  1. Pora przekrój na pół, dokładnie opłucz i pokrój w cienkie półksiężyce. 
  2. Warzywo posyp solą i cukrem. 
  3. Całość dokładnie zamieszaj. 
  4. Na koniec dodaj śmietanę i musztardę. 
  5. Tak przygotowaną surówkę ponownie zamieszaj, do połączenia wszystkich składników i gotowe. 
  6. Dodatkowo polecamy posypać całość zieleniną - szczypiorek sprawdzi się doskonale! 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: