Nie ma nic gorszego niż mdłe, nudne sałatki czy surówki bez żadnego wyrazu. Wówczas dawka witamin, zamiast cieszyć, staje się prawdziwą zmorą. Jest jednak na to banalnie prosty sposób - wystarczy zwieńczyć całość kremowym, delikatnym sosem i gotowe! Poezja smaków i aromatów jest gwarantowana, szczególnie jeśli w grę wchodzi... por!
Surówka z pora to dobrze znany klasyk, który szczególnie smakuje latem. Wówczas obiad jest jeszcze smaczniejszy, wzbogacony o witaminy i przede wszystkim pięknie się prezentuje, co od razu kusi do jedzenia. Jest jednak jeden sekret, o którym warto pamiętać. Mowa tu o dodatkach, a w tym przypadku o dressing, bez którego powiałoby nudą.
Sos w sałatkach i surówkach to ważny dodatek, który nie tylko pozwoli przełknąć ze smakiem sporą porcję witamin, ale także nadaje o niebo lepszej konsystencji. Majonez czy jogurt przechodzą jednak do lamusa, a ich miejsce zastępuje połączenie musztardy i śmietany. Brzmi odważnie? Jeden kęs i sprawa będzie jasna. Tak przygotowana surówka świetnie smakuje z większością dań kuchni polskiej. Idealnie komponuje się z tradycyjnym schabowym, drobiem, kotletami mielonymi, ale także potrawami jarskimi.
Składniki:
Sposób przygotowania: