Zapomnij o majonezie czy nudnym jogurcie. Polej surówkę z pora tym sosem, a zakochasz się bez pamięci

Z sezonowych warzyw można przygotować kolorowe sałatki i surówki pełne witamin. Kluczem do sukcesu jest często jednak dressing, który spaja całość i nadaje jej charakteru. Ten z majonezu czy jogurtu może przejść do lamusa, bowiem połączenie pora z tym sosem gwarantuje obłędny smak.

Nie ma nic gorszego niż mdłe, nudne sałatki czy surówki bez żadnego wyrazu. Wówczas dawka witamin, zamiast cieszyć, staje się prawdziwą zmorą. Jest jednak na to banalnie prosty sposób - wystarczy zwieńczyć całość kremowym, delikatnym sosem i gotowe! Poezja smaków i aromatów jest gwarantowana, szczególnie jeśli w grę wchodzi... por!

Koniec z nudnym dressingiem z majonezu i jogurtu. Por w tym duecie wymiata

Surówka z pora to dobrze znany klasyk, który szczególnie smakuje latem. Wówczas obiad jest jeszcze smaczniejszy, wzbogacony o witaminy i przede wszystkim pięknie się prezentuje, co od razu kusi do jedzenia. Jest jednak jeden sekret, o którym warto pamiętać. Mowa tu o dodatkach, a w tym przypadku o dressing, bez którego powiałoby nudą. 

Sos w sałatkach i surówkach to ważny dodatek, który nie tylko pozwoli przełknąć ze smakiem sporą porcję witamin, ale także nadaje o niebo lepszej konsystencji. Majonez czy jogurt przechodzą jednak do lamusa, a ich miejsce zastępuje połączenie musztardy i śmietany. Brzmi odważnie? Jeden kęs i sprawa będzie jasna. Tak przygotowana surówka świetnie smakuje z większością dań kuchni polskiej. Idealnie komponuje się z tradycyjnym schabowym, drobiem, kotletami mielonymi, ale także potrawami jarskimi. 

Zobacz wideo

Nie majonez czy śmietana. Por z tym sosem to obłęd

Składniki:

  • 2 pory - część bez liści,
  • 100 g gęstej śmietany,
  • łyżeczka musztardy,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • szczypta soli. 

Sposób przygotowania: 

  1. Pora przekrój na pół, dokładnie opłucz i pokrój w cienkie półksiężyce. 
  2. Warzywo posyp solą i cukrem. 
  3. Całość dokładnie zamieszaj. 
  4. Na koniec dodaj śmietanę i musztardę. 
  5. Tak przygotowaną surówkę ponownie zamieszaj, do połączenia wszystkich składników i gotowe. 
  6. Dodatkowo polecamy posypać całość zieleniną - szczypiorek sprawdzi się doskonale! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.