Jak doszorować spaloną patelnię? Wypróbuj prosty kuchenny trik. Wystarczy tania przyprawa

Urządzasz generalne sprzątanie i nie wiesz, jak doszorować spaloną patelnię? To łatwiejsze niż myślisz. Co więcej, nie potrzebujesz chemicznych detergentów. Wystarczy odrobina soli. Nasz patent na proste porządki sprawdzi się w każdym domu.
Zobacz wideo Złam zasady - pizza z patelni

Generalne sprzątanie kuchni często wiąże się z czyszczeniem blatów, rozkręcaniem piekarnika, czy porządnym myciem szafek. Jednak nie musisz wywracać domu do góry nogami, żeby dowiedzieć się, jak doszorować przypaloną patelnię. Oczywiście im szybciej to zrobisz, tym lepiej, ale nawet jeżeli zapomniałaś ją wyczyścić lub nie masz już pomysłów, nasz kuchenny trik pomoże ci rozwiązać problem.

Jak doszorować przypaloną patelnię? Nie szukaj drogich detergentów

Kiedy w grę wchodzi chęć pozbycia się spalonego tłuszczu, często poszukujesz drastycznych środków, które rozwiążą problem. Niestety nie zawsze reklamowane produkty, polecane jako remedium na wszelkie zabrudzenia, sprawdzają się w rzeczywistości. Dlatego, zanim sięgniesz po sklepowe specyfiki, pełne chemii wykorzystaj sól. Nawet jeśli nie wiesz, jak doszorować przypaloną patelnię, ta podstawowa przyprawa uratuje wiele sytuacji i kuchennych dramatów. Zamiast wyrzucać dość drogie wyposażenie, wypróbuj nasz domowy sposób na walkę z uporczywym tłuszczem.

Składniki:

  • pół szklanki soli,
  • szklanka wrzątku.

Na przypaloną patelnię wysyp grubą warstwę soli i zalej ją gorącą wodą. Następnie postaw patelnię na palniku i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez pięć minut. Następnie wylej wodę z solą. Za pomocą kuchennej gąbki wyczyść patelnię, korzystając z detergentu. Czynność powtórz i dokładnie wypłucz. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przypalona patelnia? Seler na ratunek!

Poza solą istnieją także inne kuchenne triki, dzięki którym pozbędziesz się spalenizny z różnych nawierzchni. Dawniej, zanim coś się wyrzuciło, najpierw poszukiwano rozwiązań, które pozwalały zaoszczędzić wydawania pieniędzy na kolejne zakupy. Wówczas w domach co rusz pojawiały się kolejne triki pomocne w codziennych trudnościach. Przykładem jest użycie selera naciowego na przypalone garnki, czy patelnie. 

Wystarczy, że posiekasz w kostkę kilka łodyg selera i zalejesz go wodą. Możesz oczywiście dodać nieco soli, choć gospodynie używały również odrobinę sody oczyszczonej. Całość zagotuj. Odlej wodę, a miękkim warzywem wyczyść dno garnka lub patelni. Następnie umyj naczynia delikatnym detergentem i gotowe!

Więcej o: