Generalne sprzątanie kuchni często wiąże się z czyszczeniem blatów, rozkręcaniem piekarnika, czy porządnym myciem szafek. Jednak nie musisz wywracać domu do góry nogami, żeby dowiedzieć się, jak doszorować przypaloną patelnię. Oczywiście im szybciej to zrobisz, tym lepiej, ale nawet jeżeli zapomniałaś ją wyczyścić lub nie masz już pomysłów, nasz kuchenny trik pomoże ci rozwiązać problem.
Kiedy w grę wchodzi chęć pozbycia się spalonego tłuszczu, często poszukujesz drastycznych środków, które rozwiążą problem. Niestety nie zawsze reklamowane produkty, polecane jako remedium na wszelkie zabrudzenia, sprawdzają się w rzeczywistości. Dlatego, zanim sięgniesz po sklepowe specyfiki, pełne chemii wykorzystaj sól. Nawet jeśli nie wiesz, jak doszorować przypaloną patelnię, ta podstawowa przyprawa uratuje wiele sytuacji i kuchennych dramatów. Zamiast wyrzucać dość drogie wyposażenie, wypróbuj nasz domowy sposób na walkę z uporczywym tłuszczem.
Składniki:
Na przypaloną patelnię wysyp grubą warstwę soli i zalej ją gorącą wodą. Następnie postaw patelnię na palniku i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez pięć minut. Następnie wylej wodę z solą. Za pomocą kuchennej gąbki wyczyść patelnię, korzystając z detergentu. Czynność powtórz i dokładnie wypłucz. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Poza solą istnieją także inne kuchenne triki, dzięki którym pozbędziesz się spalenizny z różnych nawierzchni. Dawniej, zanim coś się wyrzuciło, najpierw poszukiwano rozwiązań, które pozwalały zaoszczędzić wydawania pieniędzy na kolejne zakupy. Wówczas w domach co rusz pojawiały się kolejne triki pomocne w codziennych trudnościach. Przykładem jest użycie selera naciowego na przypalone garnki, czy patelnie.
Wystarczy, że posiekasz w kostkę kilka łodyg selera i zalejesz go wodą. Możesz oczywiście dodać nieco soli, choć gospodynie używały również odrobinę sody oczyszczonej. Całość zagotuj. Odlej wodę, a miękkim warzywem wyczyść dno garnka lub patelni. Następnie umyj naczynia delikatnym detergentem i gotowe!