Zupa mleczna była kiedyś fuj? Z tym przepisem będzie najpyszniejsza, a przyda się trochę czosnku

Zupa mleczna. Da jednych koszmar z przedszkolnej stołówki, dla innych zapomniany rarytas. Wszyscy kojarzymy ją ze słodkim, nieco mulącym smakiem. Dziś jednak trochę poszalejemy i zrobimy zupę mleczną na wytrawnie. Szok? Lepiej poszukaj w kuchni czosnku. Będzie pysznie.

Więcej przepisów na dania z dzieciństwa znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa mleczna to nieodłączny element menu ze szkolnych, przedszkolnych i kolonijnych stołówek i każdy urodzony w czasach PRL na pewno doskonale pamięta ten smak. Jednak bądźmy szczezry - nie każdy był fanem rzadkiej zupy z mleka, podawanej z kluskami i najczęściej kożuchem. Dziś jednak trochę poszalejemy i zrobimy zupę mleczną zupełnie inaczej. 

Zupa mleczna już nigdy nie będzie fuj. Dodaj czosnek

Składniki:

  • 1 l mleka (może być też napój roślinny)
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • opcjonalnie odrobina cukru

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła. Następnie dodaj czosnek i kiedy tylko uwolni swój aromat, dodaj mleko.
  2. Zamieszaj całość i zagotuj na wolnym ogniu. Następnie dopraw przyprawami i cukrem, jeśli chcesz. 
  3. Do delikatnie gotującego się mleka wlej lane kluski z tego przepisu lub dodaj ziołowe grzanki. 
  4. Zupę mleczną podawaj kiedy jest gorąca. 

Jak widać, zupa mleczna wcale nie musi być nudna, a jeżeli należysz do grona sceptyków zupy mlecznej, koniecznie wypróbuj ten przepis. Naprawdę warto, zwłaszcza jeśli nie lubisz przepłacać i długo "stać przy garach".

Więcej o: