Zupa grzybowa, przepis ze świeżych darów prosto z lasu. Zakochasz się w jej smaku i zapachu!

Marzy ci się aromatyczna zupa grzybowa? Przepis na najlepszy obiad z darów lasu masz na wyciągnięcie ręki. Jeśli jednak nie miałaś czasu na zbiory, możesz ją przyrządzić z pieczarek, kurek, czy boczniaków dostępnych w sklepach.
Zobacz wideo Dania z ryżem i grzybami - niekoniecznie tradycyjne

Pyszna zupa grzybowa to przepis na udany obiad w upalny dzień. Aromatyczna i lekka, a jednocześnie sycąca i smaczna. Ważny jest dobór składników, dzięki którym uzyskasz najlepszy efekt. Nasza receptura sprawi, że sięgniesz po nią jeszcze wiele razy. 

Domowa zupa grzybowa. Przepis na aromatyczny obiad

Choć do jesieni jeszcze daleko, to już dziś w lasach można znaleźć pierwsze okazy. W całej Polsce nie brakuje miłośników grzybobrania, a co rusz w mediach społecznościowych pojawiają się zdjęcia borowików, czy kurek. Zatem jeśli masz ochotę na obiad z darów lasu, a klasyczny sos z ziemniakami nieco ci się znudził, zrób z nami pyszną zupę grzybową. Przepis jest prosty, zatem bez problemu odtworzy go każdy, bez względu na umiejętności kulinarne. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki:

  • 600 g świeżych grzybów,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • makaron (kokardki lub inny ulubiony),
  • korzeń pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek świeżego kopru,
  • litr bulionu, lub wody,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 łyżki masła,
  • śmietana kremówka (opcjonalnie).

Przepis na zupę grzybową z makaronem. Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.
  2. Grzyby dokładnie oczyść i wypłucz każdy z nich pod bieżącą wodą, aby usunąć nawet najmniejsze drobinki piasku.
  3. Obierz warzywa i umyj.
  4. Cebulę pokrój w kostkę, a marchew i pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach kuchennej tarki. 
  5. Na patelnię wrzuć masło, kiedy się rozpuści wsyp posiekane warzywa i podsmaż.
  6. Oczyszczone grzyby posiekaj na mniejsze części i dodaj do warzyw. Wymieszaj i duś pod przykryciem przez 20 minut. 
  7. Po tym czasie przełóż wszystko do wysokiego garnka i zalej bulionem lub wodą. Doprowadź do wrzenia.
  8. Dodaj czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sól i czarny pieprz. 
  9. Zupę grzybową gotuj kolejne 15 minut.
  10. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Opłucz i dodaj do zupy
  11. Jeśli chcesz, aby obiad był bardziej kremowy, wlej śmietankę.
  12. Całość gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
  13. Na koniec dodaj drobno posiekany świeży koperek.
  14. Podawaj z ulubionym makaronem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.