O tych plackach ziemniaczanych będziesz śnić po nocach. Garść tego składnika cię zaskoczy

Placki ziemniaczane doskonale wiemy, jak zrobić i smakują wyśmienicie ze wszystkimi dodatkami. Jednak my dziś podpowiemy, jak wykonać ich wersję w nieco inny sposób. Podanie takiego smakołyka wywoła zaskoczenia na twarzy każdego, a nietuzinkowe dodatki zmienią ich smak i wygląd.
Zobacz wideo Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty

Coraz więcej osób postanawia spróbować swoich sił w kuchni. Oprócz standardowych i wszystkim znanych przepisów sięgają też po te mniej znane. Ta receptura jest zaliczana do tych mniej popularnych, ponieważ mało kto słyszał o plackach ziemniaczanych podawanych na słodko. Pomimo że niektórzy jedzą je z kwaśną śmietaną i cukrem, ten przysmak to coś znacznie innego. W tej propozycji łączy się wszystko to, co najsłodsze. Znajdziesz w niej miód, cukier, kawałki suszonych owoców i migdały. Chociaż sam pomysł takiego podania może przerazić, gwarantujemy, że smak jest naprawdę wyśmienity. Aby placki były jeszcze smaczniejsze, wierzch polej miodem lub syropem klonowym.

Przepis na placki ziemniaczane na słodko

Składniki

  • 300 g ugotowanych ziemniaków,
  • 250 g tłustego twarogu,
  • jajko,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki drobnego cukru,
  • garść suszonej żurawiny,
  • łyżka zmielonych migdałów,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, przemyj i umieść w garnku z wodą. Ustaw je na ogniu i gotuj do miękkości. Następnie odcedź, przeciśnij przez praskę i pozostaw do przestudzenia.
  2. Do kartofli dodaj zmielony twaróg, wbij jajko, dodaj migdały oraz żurawinę. Wsyp także sól  cukier, cukier waniliowy, a także wlej miód. Całość dokładnie wymieszaj i wyrabiaj do powstania jednolitej masy.
  3. Na patelnię wrzuć masło i roztop je na małym ogniu. Z powstałej masy uformuj zgrabne placki i umieść je na gorącym tłuszczu. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor.
  4. Wysmażone przenieś na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z jogurtem naturalnym i miodem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: