Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ogórki na zimę. Przepisów na przetwory z ogórków jest całe mnóstwo, ale dziś pokażemy wam, jak zrobić najpyszniejsze ogórki kanapkowe. Przepis jest banalny, ale niektórzy boją się ostrego smaku. Niepotrzebnie. Lekka pikanteria jeszcze nikomu nie zaszkodziła, zwłaszcza pysznym ogóreczkom.
Ogórki do słoików na zimę. Przyda się ostra papryczka
Składniki:
- ok. 1,5 kg niewielkich ogórków
- 0,5 l wody
- 350 ml octu
- 350 g cukru
- 1 łyżeczka chili
- łyżka soli
- łyżka gorczycy
- łyżka ziela angielskiego
- łyżka ziaren pieprzu
- łyżeczka kurkumy
Sposób wykonania:
- Ogórki dokładnie umyj. Nie musisz ich obierać. Następnie odetnij końcówki i pokrój je w cienkie, podłużne plastry.
- Przygotuj czyste, najlepiej wyparzone słoiki i do każdego z nich włóż ogórki. Powinny być ułożone dość ciasno, ale nie aż tak, jak do kiszenia.
- Przygotuj zalewę. W garnku zagotuj wodę z cukrem, octem chili, kurkumą i resztą przypraw.
- Kiedy zalewa się zagotuje, a cukier i sól rozpuszczą, gorącym płynem zalej słoiki z ogórkami i natychmiast odwróć je do góry denkami.
- Kiedy słoiki lekko ostygną, zapasteryzuj je we wrzątku przez 5-7 minut.
Tak przygotowane słoiczki z ogórkami na zimę należy przechowywać w ciemnym miejscu, gdzie nie ma bezpośredniego działania promieni słonecznych. Będą pyszne, jednak ja od kilku lat dodaję odrobinę mniej cukru, a więcej soli. Są perfekcyjne nie tylko na kanapki, ale także do domowych burgerów lub wrapów.