Główny składnik tych kotletów został zmieniony. Spróbujesz i powiesz innym "do widzenia"

Przywykliśmy do tego, że kotlet zazwyczaj oznacza mięsną potrawę. Tymczasem coraz popularniejsze stają się przepisy na warzywną wersję tego dania. W sezonie warto postawić na cukinię, która latem jest najsmaczniejsza. To właśnie z niej można zrobić kotlety, do których mięsne nawet nie mają podjazdu.

Więcej przepisów na dania z cukinii znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Cukinia to niezwykle wdzięczne warzywo. Jest nie tylko składnikiem popularnego leczo. Można robić z niej również pyszne smażone placki, frytki, makaron, keczup czy tzw. scarpaccię, czyli toskański, płaski placek, który wypieka się w piekarniku. Cukinia doskonale sprawdza się również w kotletach warzywnych. Pyszny, szybki i prosty przepis na takie danie pokazała na swoim TikToku użytkowniczka o pseudonimie Szefowa Kuchni. Kobieta zachwala, że to "najlepsze, co można zrobić z cukinii". Jeśli chcecie się przekonać, czy faktycznie tak jest, przetestujcie przepis, który publikujemy poniżej.

Kotlety z cukinii. Spróbujesz i powiesz innym "do widzenia"

Składniki:

  • 400 g cukinii,
  • 2 marchewki,
  • 2 ziemniaki,
  • cebula,
  • łyżka soli,
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 80 g bułki tartej + do panierowania,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz do smaku,
  • wędzona papryka mielona do smaku,
  • słodka papryka mielona do smaku,
  • pieprz cayenne do smaku.

Sposób przygotowania:

Na tarce ścieramy cukinię, marchewkę i ziemniaki. Cebulę kroimy w kostkę. Wsypujemy sól, dokładnie mieszamy i zostawiamy na 10 minut. W tym czasie warzywa powinny puścić wodę. Odciskamy jej nadmiar. Do warzyw wbijamy jajka, wsypujemy mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i dorzucamy posiekany drobno czosnek. Doprawiamy wedle uznania i znów dokładnie mieszamy składniki.

Następnie formujemy owalne kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż zyskają ładny, złocisty kolor. Z czym można je podawać? Świetnie będą pasować do nich ryż lub kasza. Nie szkodzi również, że same kotleciki są zrobione z warzyw - śmiało możecie jeść je także z sałatką.

Zobacz wideo Zobacz przepis Hapsa na surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Dlaczego warto jeść cukinię? To bomba wartości odżywczych

Cukinię warto włączyć do swojej diety. Nawet, gdy pilnujemy kalorii. To warzywo ma ich bowiem niewiele - tylko 17 kcal/100 g. Ponadto w 90 proc. składa się z wody. Jest lekkostrawna. Odkwasza organizm i podkręca przemianę materii. Potas, który jest zawarty w cukinii, pomaga w odprowadzaniu nadmiaru wody z organizmu. Zaletą tego warzywa jest również to, że nie gromadzi z gleby wielu metali ciężkich, jest odporne na schorzenia i pasożyty.

Na tym jednak cenne wartości odżywcze cukinii się nie kończą. To źródło wielu witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6, kwas foliowy). Zawiera także witaminę C, A i K. Oprócz tego ma karoteny, które działają antyoksydacyjnie. Obfituje w cynk, fosfor, mangan, magnez, potas i miedź. Młodą cukinię warto jeść ze skórką, ponieważ witaminy A i C są wrażliwe na obróbkę cieplną. W przypadku starszych warzyw może być to problematyczne, ponieważ ich skóra jest już zbyt gruba i twarda.

Więcej o:
Copyright © Agora SA