• Link został skopiowany

Ciasto z wiśniami z przepisu babci. Do dziś wspominam ten słodki zapach unoszący się po całym domu

Ciasto z wiśniami to prosta, ale obłędnie pyszna propozycja. Jest jednym z moich wspomnień z dzieciństwa, kiedy to babcia piekła je w chłodniejsze już letnie wieczory. Idealnie smakuje jednak na pogodę i niepogodę. Musicie koniecznie wypróbować jej przepis.
Ciasto z wiśniami (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. pixabay

Ciasta z owocami sezonowymi to inny wymiar smaku. Warto więc czerpać pełnymi garściami z darów lata i o ile to możliwe - zachowywać ich smak jak najdłużej. Z wiśni możemy przygotować m.in. kompoty, soki czy dżemy, ale część z nich warto odłożyć na ciasto z wiśniami.  

Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"

Ciasto z wiśniami - przepis babci. Tradycyjna receptura jeszcze nigdy mnie nie zawiodła 

Ciasto wiśniowe to jedno z najlepszych ciast. Jest słodkie, a jednocześnie z lekką nutą kwasowości. Zajadać się nim będą szczególnie ci, którzy nie lubią typowo przesłodzonych deserów. Ciasto świetnie komponuje się też z lodami czy cukrem pudrem - w zależności od preferencji. Czego potrzebujemy do jego przygotowania? Sprawdźmy. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki: 

  • 4 jajka
  • 100 g cukru, 
  • 250 g mąki pszennej, 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 100 ml oleju lub roztopionego masła, 
  • 300 g wydrylowanych wiśni, 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego. 

Najlepszy przepis na ciasto z wiśniami. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. W dużej misce ucieramy jajka z cukrem i szczyptą soli. Ważne jest, by nie przerywać ucierania do momentu, aż masa stanie się puszysta. 
  2. Następny krok to przesianie mąki i dodanie jej do masy. Następnie do miski powinny trafić też proszek do pieczenia, cukier waniliowy i olej lub masło. Kolejny raz należy zadbać o to, aby składniki się połączyły. 
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem, aby masa nie przywarła.  
  4. Wylewamy ją na papier do pieczenia, a następnie układamy wiśnie, wciskając je delikatnie w ciasto, by nie wypłynęły pod wpływem temperatury. 
  5. Piekarnik ustawiamy na tryb pieczenia góra-dół i temperaturę 180 stopni Celsjusza.  
  6. Pieczemy przez 50 minut. Po tym czasie studzimy i opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem. Kawałek ciasta możemy podać też lodami waniliowymi lub śmietankowymi.  
Więcej o: