Ciasto z wiśniami to prosta, ale obłędnie pyszna propozycja. Jest jednym z moich wspomnień z dzieciństwa, kiedy to babcia piekła je w chłodniejsze już letnie wieczory. Idealnie smakuje jednak na pogodę i niepogodę. Musicie koniecznie wypróbować jej przepis.
Fot. pixabay
REKLAMA
REKLAMA
Ciasta z owocami sezonowymi to inny wymiar smaku. Warto więc czerpać pełnymi garściami z darów lata i o ile to możliwe - zachowywać ich smak jak najdłużej. Z wiśni możemy przygotować m.in. kompoty, soki czy dżemy, ale część z nich warto odłożyć na ciasto z wiśniami.
REKLAMA
Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"
Ciasto z wiśniami - przepis babci. Tradycyjna receptura jeszcze nigdy mnie nie zawiodła
Ciasto wiśniowe to jedno z najlepszych ciast. Jest słodkie, a jednocześnie z lekką nutą kwasowości. Zajadać się nim będą szczególnie ci, którzy nie lubią typowo przesłodzonych deserów. Ciasto świetnie komponuje się też z lodami czy cukrem pudrem - w zależności od preferencji. Czego potrzebujemy do jego przygotowania? Sprawdźmy. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Najlepszy przepis na ciasto z wiśniami. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
W dużej misce ucieramy jajka z cukrem i szczyptą soli. Ważne jest, by nie przerywać ucierania do momentu, aż masa stanie się puszysta.
Następny krok to przesianie mąki i dodanie jej do masy. Następnie do miski powinny trafić też proszek do pieczenia, cukier waniliowy i olej lub masło. Kolejny raz należy zadbać o to, aby składniki się połączyły.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem, aby masa nie przywarła.
Wylewamy ją na papier do pieczenia, a następnie układamy wiśnie, wciskając je delikatnie w ciasto, by nie wypłynęły pod wpływem temperatury.
Piekarnik ustawiamy na tryb pieczenia góra-dół i temperaturę 180 stopni Celsjusza.
Pieczemy przez 50 minut. Po tym czasie studzimy i opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem. Kawałek ciasta możemy podać też lodami waniliowymi lub śmietankowymi.