Przecier pomidorowy na zimę. Będzie pyszny, aksamitny i wyrazisty, ale nie zapomnij o tym płynie

Sezon na pomidory w pełni i w naszych ogrodach i na krzaczkach w ogrodzie aż czerwono od pysznych, soczystych owoców. Jeśli lubisz domowe przetwory, mamy dla ciebie stary, sprawdzony przepis na przecier z pomidorów na zimę. Receptura jest banalna, a moja babcia zawsze dodawała do gotujących się pomidorów odrobinę kwaśnego dodatku. Był tak pyszny, że wyjadałam go prosto ze słoików.

Więcej przepisów na domowe przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Po co kupować w sklepie, jak najlepszy przecier pomidorowy możesz zrobić w domu? To proste, ekologiczne i naprawdę przepyszne. W zasadzie wszystkie przetwory są bardzo łatwe w wykonaniu i już nie raz to udowodniliśmy, dziś jednak będzie jeszcze łatwiej. Przecier z pomidorów na zimę to must have twojej spiżarni i jeśli nie spróbujesz, z pewnością będziesz żałować. Jaki jest sekret smaku domowego przecieru? Moja babcia do gotujących się pomidorów zawsze dodawała odrobinę octu. Wystarczyła łyżka na garnek, a wszystkie ukryte smaki jakby wystrzeliły w górę. 

Przecier pomidorowy na zimę - z tym składnikiem jest jeszcze lepszy

Składniki:

  • ok. 3 kg dojrzałych, najlepiej mięsistych pomidorów (szczególnie polecam odmianę bawole serca)
  • 1 płaska łyżka cukru (jeśli pomidory są słodkie, możesz pominąć)
  • 1 pełna łyżka soli
  • łyżka octu (możesz użyć octu jabłkowego)
  • 3 ząbki czosnku
  • opcjonalnie: odrobina suszonego oregano lub bazylii)

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku pracy, sparz pomidory i usuń skórkę - podczas przecierania będzie osiadać na sitku i przez to będzie trudniej. 
  2. Sparzone pomidory pokrój na kawałki i w miarę możliwości usuń gniazda nasienne. Pokrojone pomidory przełóż do garnka i gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż owoce niemal całkowicie się rozpadną. 
  3. Przygotuj drobne sitko i przecieraj przez nie ugotowane pomidory. Najwygodniej robić to drewnianym tłuczkiem do ucierania z okrągłą główką. Przetarte pomidory ponownie przełóż do garnka. 
  4. Garnek z pomidorami wstaw na niewielki ogień, dodaj sól, cukier, jeśli go używasz oraz ocet i przeciśnięty czosnek. Gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż uzyskasz konsystencję, która ci odpowiada. 
  5. Przygotuj czyste, najlepiej wyparzone słoiczki i przelej do nich gorący przecier. Następnie szczelnie je zakręć i natychmiast odwróć denkami do góry, by zakrętki się zassały. Słoiczki z przecierem szczelnie okryj grubym kocem, by jak najdłużej zachować je w cieple. Kiedy całkowicie ostygną, przełóż je do piwnicy lub spiżarni. 

Jeśli obawiasz się, że smak octu będzie wyczuwalny i przez to przecier będzie za ostry, nie masz powodów do obaw - dodatek octu jest niewyczuwalny, a jedynie podbija słodycz i smak umami zawarty w dojrzałych pomidorach. Jeśli lubisz domowe sosy do makaronu lub chcesz skończyć z gotowcami w słoiku, ten przepis jest wprost idealny. Warto wypróbować. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.