Więcej przepisów na pyszne surówki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Surówkę z kalarepy jadłam jakiś czas temu na weselu moich przyjaciół w pewnym lokalu na północ od Warszawy. Ostatnio miałam przyjemność gościć raz jeszcze w tym lokalu i znowu na stole znalazła się ta surówka, która swoim smakiem zdobyła moje serce. Nie wytrzymałam i poszłam na kuchnię, by zapytać, co to za pyszności. Na szczęście panie kucharki pozwoliły mi wejść i zdradziły przepis. Bo kilku minutach miłej pogawędki wróciłam do stolika szczęśliwa z przepisem, który od tamtej pory jest hitem też w moim domu.
Kalarepa to warzywo, które obecnie straciło na popularności i bardzo rzadko wykorzystujemy je w kuchni, a wielka szkoda. Kalarepę można jeść na surowo, ale dobrze smakuje także duszona czy gotowana. Oprócz smaku, jej niewątpliwymi zaletami są liczne wartości odżywcze i bogata zawartość witamin. Należy dodać, że to warzywo niskokaloryczne, wykazuje działanie bakteriobójcze i przeciwnowotworowe, dlatego zdecydowanie powinna wrócić na nasze stoły. Najlepiej w formie tej pysznej i prostej surówki.
Składniki:
Taka surówka pasuje idealnie do każdego obiadu. Szczególnie dobrze komponuje się z grillowanym kurczakiem lub pieczonymi pałkami, ale pasuje również do schabowego i pieczeni. Jeśli spowszedniała ci mizeria lub colesław, wiesz, co zaserwować do najbliższego posiłku.