Przepis na tę surówkę dostałam od weselnej kucharki. Jest pyszna i chrupiąca, ale mało kto pamięta o tym warzywie

Ile domów, tyle sposobów na pyszne surówki do obiadów i chociaż najczęściej stawiamy na colesław, marchewkę z jabłkiem lub mizerię, jedna surówka może skutecznie je zdetronizować i smakiem i prostotą wykonania. To warzywo rzadko gości na naszych stołach, a niektóre dzieci nawet nie wiedzą, jak się nazywa. Jedno jest pewne - kalarepa musi wrócić na nasze stoły i tego samego zdania jest kucharka, od której dostałam ten przepis.

Więcej przepisów na pyszne surówki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Surówkę z kalarepy jadłam jakiś czas temu na weselu moich przyjaciół w pewnym lokalu na północ od Warszawy. Ostatnio miałam przyjemność gościć raz jeszcze w tym lokalu i znowu na stole znalazła się ta surówka, która swoim smakiem zdobyła moje serce. Nie wytrzymałam i poszłam na kuchnię, by zapytać, co to za pyszności. Na szczęście panie kucharki pozwoliły mi wejść i zdradziły przepis. Bo kilku minutach miłej pogawędki wróciłam do stolika szczęśliwa z przepisem, który od tamtej pory jest hitem też w moim domu. 

Kalarepa to warzywo, które obecnie straciło na popularności i bardzo rzadko wykorzystujemy je w kuchni, a wielka szkoda. Kalarepę można jeść na surowo, ale dobrze smakuje także duszona czy gotowana. Oprócz smaku, jej niewątpliwymi zaletami są liczne wartości odżywcze i bogata zawartość witamin. Należy dodać, że to warzywo niskokaloryczne, wykazuje działanie bakteriobójcze i przeciwnowotworowe, dlatego zdecydowanie powinna wrócić na nasze stoły. Najlepiej w formie tej pysznej i prostej surówki. 

Najpyszniejsza surówka do obiadu. Wykorzystaj zapomniane warzywo

Składniki:

  • 2 spore kalarepy bez liści
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • pół pęczka koperku
  • pełna łyżka majonezu
  • pełna łyżka kwaśnej śmietany (można zamienić na jogurt)
  • sól, pieprz ziołowy, szczypta cukru
  • dodatkowo: łyżeczka musztardy

Surówka z kalarepy - sposób wykonania:

  1. Kalarepę cienko obierz ze skórki. Następnie pokrój w dość cienkie słupki. Sparz wrzątkiem i odcedź. Osusz ręcznikiem papierowym i lekko osól. Wymieszaj i odstaw na chwilę, by warzywo zmiękło.
  2. Majonez, śmietanę, musztardę, koperek i sok z cytryny dokładnie wymieszaj w misce. Następnie dodaj słupki kalarepy i wymieszaj. 
  3. Dopraw do smaku pieprzem oraz w razie potrzeby - cukrem. Ponownie wymieszaj i podawaj. Możesz dodatkowo przez chwilę schłodzić surówkę w lodówce. 

Taka surówka pasuje idealnie do każdego obiadu. Szczególnie dobrze komponuje się z grillowanym kurczakiem lub pieczonymi pałkami, ale pasuje również do schabowego i pieczeni. Jeśli spowszedniała ci mizeria lub colesław, wiesz, co zaserwować do najbliższego posiłku. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.