-
Haps
-
Jak przygotować
- Pyszne i łatwe ciasto na weekend. Użyj konkretnego napoju i borówek, a będzie mięciutkie jak podusia
Pyszne i łatwe ciasto na weekend. Użyj konkretnego napoju i borówek, a będzie mięciutkie jak podusia
Jakie jest idealne ciasto na weekend? A no takie, które fantastycznie smakuje, jest tanie i łatwe w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu. Jeśli szukasz właśnie takiego przepisu, tadam! Oto prosty i sprawdzony przepis na ciasto na maślance z borówkami. Jest tak pyszne i mięciutkie, że będziesz się zastanawiać, czy to deser, czy może podusia.
Więcej przepisów na proste ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto na maślance z borówkami to świetny pomysł na weekendowe łasuchowanie. To jedno z najłatwiejszych ciasto do wykonania - wystarczy wymieszać składniki i upiec. Jest nie tylko przepyszne, ale delikatne, mięciutkie i długo pozostaje wilgotne, dlatego polecam zrobić podwójną porcję i zajadać się pysznym deserem aż do środy (o ile cokolwiek zostanie, ponieważ ciasto szybciutko znika). Nie ma na co czekać - rozgrzewaj piekarnik.
Bez niego weekend będzie nijaki - szybkie ciasto na maślance z borówkami
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki pszennej typu 500
- 5 średnich jajek
- pełna szklanka maślanki naturalnej
- ok. 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- pełna łyżka proszku do pieczenia
- ok. 2/5 szklanki borówek
- esencja waniliowa
- cukier puder do posypania
Ciasto na maślance z borówkami - sposób wykonania:
- Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przebierz i oczyść borówki, by do ciasta nie dostały się nadpsute i zanieczyszczone owoce.
- Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel. Następnie dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, maślankę i zmiksuj całość mikserem na wolnych obrotach.
- Kiedy składniki się połączą, cienką strużką wlewaj olej. Następnie dodaj do ciasta borówki, kilka kropelek esencji waniliowej. Na końcu dodaj pianę z białek i wymieszaj szpatułką.
- Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem lub natłuść masłem i oprósz kaszą manną. Przelej ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją grzania góra dół. Ciasto piecz przez ok. 45-55 minut lub do suchego patyczka.
Kiedy ciasto przestygnie, obsyp je cukrem pudrem. Możesz także udekorować je polewą z białej czekolady lub lukrem królewskim. Bez znaczenia, jaką wersję wybierzesz, to ciasto zawsze będzie smakować perfekcyjnie.