Pyszne i łatwe ciasto na weekend. Użyj konkretnego napoju i borówek, a będzie mięciutkie jak podusia

Jakie jest idealne ciasto na weekend? A no takie, które fantastycznie smakuje, jest tanie i łatwe w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu. Jeśli szukasz właśnie takiego przepisu, tadam! Oto prosty i sprawdzony przepis na ciasto na maślance z borówkami. Jest tak pyszne i mięciutkie, że będziesz się zastanawiać, czy to deser, czy może podusia.

Więcej przepisów na proste ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ciasto na maślance z borówkami to świetny pomysł na weekendowe łasuchowanie. To jedno z najłatwiejszych ciasto do wykonania - wystarczy wymieszać składniki i upiec. Jest nie tylko przepyszne, ale delikatne, mięciutkie i długo pozostaje wilgotne, dlatego polecam zrobić podwójną porcję i zajadać się pysznym deserem aż do środy (o ile cokolwiek zostanie, ponieważ ciasto szybciutko znika). Nie ma na co czekać - rozgrzewaj piekarnik.

Bez niego weekend będzie nijaki - szybkie ciasto na maślance z borówkami

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej typu 500
  • 5 średnich jajek
  • pełna szklanka maślanki naturalnej
  • ok. 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • pełna łyżka proszku do pieczenia
  • ok. 2/5 szklanki borówek
  • esencja waniliowa
  • cukier puder do posypania

Ciasto na maślance z borówkami - sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przebierz i oczyść borówki, by do ciasta nie dostały się nadpsute i zanieczyszczone owoce. 
  2. Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel. Następnie dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, maślankę i zmiksuj całość mikserem na wolnych obrotach.
  3. Kiedy składniki się połączą, cienką strużką wlewaj olej. Następnie dodaj do ciasta borówki, kilka kropelek esencji waniliowej. Na końcu dodaj pianę z białek i wymieszaj szpatułką. 
  4. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem lub natłuść masłem i oprósz kaszą manną. Przelej ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją grzania góra dół. Ciasto piecz przez ok. 45-55 minut lub do suchego patyczka. 

Kiedy ciasto przestygnie, obsyp je cukrem pudrem. Możesz także udekorować je polewą z białej czekolady lub lukrem królewskim. Bez znaczenia, jaką wersję wybierzesz, to ciasto zawsze będzie smakować perfekcyjnie. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.