Więcej pomysłów na obiady w upalne dnia znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Przepisów na chłodniki jest całe mnóstwo i ktoś kiedy powiedział, ze chłodnikiem może być każda niepodgrzana zupa. Cóż, nie do końca się z tym zgadzam, ale jedno jest pewne - kiedy żar za oknem się leje, nie mamy ochoty na gorące i gęste zupy. Najpopularniejszym chłodnikiem jest oczywiście chłodnik litewski, niektórzy robią chłodniki z botwiny albo z arbuza (również jest smaczny). Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić chłodnik z ogórków małosolnych. Czy w ogóle się da? Owszem, a co więcej - ten chłodnik jest po prostu przepyszny i banalny w wykonaniu.
Składniki:
Chłodnik z ogórków małosolnych możesz także przygotować, ścierając je na tarce. Wówczas tekstura ogórków będzie wyczuwalna, a to jedynie stanie się zaletą potrawy. Do chłodnika z ogórków małosolnych możesz dodać także startą na tarce rzodkiewkę - wówczas jednak uważaj z dodatkiem soku z cytryny, bo rzodkiewka sama w sobie jest dość ostra.