Zbawienie w upał, czyli chłodnik. Nie botwina, nie buraczki - główny składnik jesz na kanapce

Upały nie odpuszczają, dlatego głowimy się, co ugotować na obiad, żeby nie męczyć się w nagrzanej kuchni, a do tego, żeby zjeść coś smacznego i orzeźwiającego. Oczywiście na myśl od razu przychodzi nam chłodnik i dziś właśnie pokażemy wam, jak zrobić chłodnik, ale nie taki, jak zawsze robicie. Będzie miał piękny zielony kolor, a głównym składnikiem zajadamy się już od czerwca.

Więcej pomysłów na obiady w upalne dnia znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Przepisów na chłodniki jest całe mnóstwo i ktoś kiedy powiedział, ze chłodnikiem może być każda niepodgrzana zupa. Cóż, nie do końca się z tym zgadzam, ale jedno jest pewne - kiedy żar za oknem się leje, nie mamy ochoty na gorące i gęste zupy. Najpopularniejszym chłodnikiem jest oczywiście chłodnik litewski, niektórzy robią chłodniki z botwiny albo z arbuza (również jest smaczny). Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić chłodnik z ogórków małosolnych. Czy w ogóle się da? Owszem, a co więcej  - ten chłodnik jest po prostu przepyszny i banalny w wykonaniu. 

Chłodnik z ogórków małosolnych, czyli zbawienie w upał

Składniki:

  • 0,5 l kefiru
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • 8-10 średnich ogórków małosolnych
  • pęczek koperku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny (można zamienić na sok z kiszonych ogórków)
  • sól, pieprz do smaku
  • do podania młode ziemniaki lub jajko na twardo

Chłodnik z ogórków małosolnych - sposób wykonania:

  1.  Ogórki pokrój na mniejsze kawałki i włóż do miski blendera.
  2. Mocno chłodzony kefir i śmietanę dodaj do ogórków, dodaj także przeciśnięty czosnek i całość zmiksuj na gładką jednolitą masę. 
  3. Zakwaś chłodnik dodatkowo sokiem z cytryny lub sokiem spod ogórków kiszonych. Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, możesz dodać więcej. 
  4. Na samym końcu dopraw do smaku solą i pieprzem i dodaj koperek. Ponownie dokładnie wymieszaj i nakładaj. Dodaj młode ziemniaczki, świeże pieczywo lub jajko na twardo - wedle upodobania.

Chłodnik z ogórków małosolnych możesz także przygotować, ścierając je na tarce. Wówczas tekstura ogórków będzie wyczuwalna, a to jedynie stanie się zaletą potrawy. Do chłodnika z ogórków małosolnych możesz dodać także startą na tarce rzodkiewkę - wówczas jednak uważaj z dodatkiem soku z cytryny, bo rzodkiewka sama w sobie jest dość ostra. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.