• Link został skopiowany

Papryka konserwowa - przepis dla każdego miłośnika przetworów. Smak i aromat lata zamknięty w słoiku

Trwa obecnie zał na przetwory. Przygotowujemy się na sezon jesienno-zimowy, zbierając zapasy, które przypomną nam w chłodny wieczór o słonecznym lecie i ciepłej, wakacyjnej aurze. Warto w tym czasie poświęcić chwilę na zamarynowanie niektórych warzyw. Papryka konserwowa w zalewie octowej z aromatycznymi przyprawami zawróci w głowie każdemu smakoszowi.
Papryka konserwowa
fot. arinaja / pixabay.com

Zakonserwowaną paprykę można zjeść jako przekąskę lub dodać do dań obiadowych, a nawet do deski serów i wędlin. Świetnie komponuje się zarówno z mięsem, jak i nabiałem oraz innymi warzywami. Ceni się ją za uniwersalność, wyjątkowy smak oraz charakterystyczny aromat zawdzięczany mieszance ziół i przypraw. Koniecznie wypróbuj poniższą recepturę, jeśli chcesz mieć zimą prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Zobacz wideo Lubisz ajwar? Z łatwością przyrządzisz go w domu

Papryka konserwowa - przepis. Rozgrzewająca przekąska w sam raz na jesienno-zimowe wieczory

Kluczowe w prawidłowym zakonserwowaniu papryki jest przygotowanie zalewy. Odpowiednia zalewa ochroni i zatrzyma smak na długi czas oraz wydobędzie z niej nowe nuty. Jej przygotowanie jest banalnie proste, dlatego każdy sobie z tym poradzi. Jedyne, czego potrzebujesz to kilka składników, słoików oraz chwila wolnego czasu. Domowe przetwory będą smakować znacznie lepiej niż te ze sklepu, o czym przekonaliśmy się już nie raz.

Składniki na zalewę:

  • 4 szklanki wody,
  • 3/4 szklanki octu spirytusowego 10 proc.,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki soli.

Pozostałe składniki:

  • 4 mniejsze papryki,
  • 4 plastry cebuli,
  • 8 plastrów obranej marchewki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • papryczka chilli,
  • 2 łyżki oliwy,
  • garść ziela angielskiego,
  • garść ziaren pieprzu,
  • łyżka ziaren gorczycy,
  • 2 liście laurowe.

Papryka konserwowa w occie z przyprawami. Sposób wykonania

Słoiki wcześniej wyparz i osusz. Paprykę dokładnie umyj i pokrój na kawałki. Nie zapomnij wyciąć gniazda nasiennego. Pokrojoną (najlepiej wzdłuż) paprykę umieść w słoikach. Dodaj plastry cebuli i marchewki, a także ząbki czosnku i pokrojoną papryczkę chilli. Na koniec wlej oliwę.

Ziele angielskie, pieprz, gorczycę i liście laurowe rozłóż równomiernie do słoików. Liście możesz przekroić na pół. Dociśnij wszystkie składniki, tak by w słoikach nie było luzu. Teraz przyszedł czas na zalewę. W garnku zagotuj pod przykryciem wodę z octem, cukrem i solą. 

Gorącą zalewę wlej do słoików z papryką i precyzyjnie zakręć. Upewnij się przy tym, że pokrywki są suche. Zakręcone słoiki umieść w dużym garnku z gorącą wodą sięgającą 3/4 wysokości słoików. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut od zagotowania wody. Po ty czasie wyjmij słoiki do ostudzenia. Gotowe! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: