Przepis na domowy ketchup. Nie kupisz takiego w żadnym sklepie, a smak podkręci kwaśny dodatek

Jeśli uwielbiasz ketchup i nie wyobrażasz sobie bez niego codziennych posiłków, mamy dla ciebie coś ekstra. Przepis na domowy ketchup jest banalnie prosty, wcale nie zajmuje dużo czasu, a sos smakuje genialnie. Wystarczy, że dodasz do niego trochę kwaśnego i zdrowego składnika, wszystkie gotowce marketowe się schowają.

Więcej przepisów na domowe przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Trudno sobie wyobrazić przeciętną polską lodówkę bez ketchupu. Przecież ten sos z przetartych pomidorów idealnie podkręca najróżniejsze kanapki, poprawia smak parówek i kiełbasek i jest idealnym dodatkiem do mięs i warzyw z grilla. Sezon na pomidory w pełni i z tej okazji mamy dla was przepis na domowy ketchup, który swoim smakiem bije na głowę wszystkie gotowce ketchupy tego świata. Żeby podrasować jego smak i zachować piękny kolor przyda się składnik, który pomaga schudnąć - ocet jabłkowy. 

Domowy ketchup - przepis, dzięki któremu już nie sięgniesz po sklepowe gotowce

Składniki:

  • ok. 2 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów
  • 2 cebule (polecam cukrówki)
  • 3-4 niewielkie ząbki czosnku
  • łyżeczka ostrej papryczki w proszku (lub mniej, w zależności od preferencji)
  • ok. 70 ml octu jabłkowego
  • 3-4 łyżki oliwy
  • łyżka soli
  • łyżka cukru
  • łyżeczka mielonych nasion gorczycy (lub 2 łyżki musztardy)

Domowy ketchup - sposób wykonania:

  1. Wykonanie domowego ketchupu zacznij od sparzenia i obrania pomidorów ze skórki. Następnie pokrój je na kawałki i usuń gniazda nasienne. Przełóż je do garnka i zagotuj na wolnym ogniu.
  2. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do garnka z pomidorami. Zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż pomidory niemal w całości się rozpadną. 
  3. Zmiksuj całość na gładką masę za pomocą blendera ręcznego. Dodaj sól, cukier, oliwę, ostrą papryczkę oraz nasiona gorczycy lub musztardę. Następnie dodaj ocet i zmniejsz moc palnika na minimum.
  4. Domowy ketchup gotuj przez godzinę pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i gotuj do momentu, aż nadmiar płynu odparuje, a konsystencja ketchupu będzie dla ciebie odpowiednia.
  5. Gorący ketchup przelej do czystych, wyparzonych słoiczków. Następnie szczelnie je zakręć i odwróć denkami do góry. Słoiczki szczelnie otul grubym kocem, by jak najdłużej zachowały temperaturę. Kiedy całkowicie ostygną, przenieś je do piwnicy lub spiżarni. 

Wskazówka: Do domowego ketchupu możesz także dodać kwaśne jabłko starte na tarce, garść kwaśnych jeżyn lub malin. Wówczas wystarczy zaledwie 50 ml octu jabłkowego.

Więcej o: