Zrobiłam ogórki w zalewie curry. Wyszły tak pyszne, że odpuszczam w tym roku kiszone i korniszony

Ogórki w tym roku wyjątkowo obrodziły i szczerze mówiąc, już sama nie wiedziałam, jak je przerabiać. Postanowiłam wypróbować przepis, który dawno temu dostałam od sąsiadki i zrobiłam ogórki w zalewie curry. Dodałam do nich jednak pewien nieoczywisty składnik i to był strzał w dziesiątkę.

Więcej przepisów na przetwory z ogórków znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Każdy, kto mnie zna, ten wie, że ogórki mogę jeść na okrągło. Chociaż nie jestem wielką fanką mizerii, tak wszelkie przetwory ogórkowe po prostu uwielbiam i na okrągło coś albo kiszę, albo marynuję. Ostatnio jednak postanowiłam wypróbować przepis na ogórki w zalewie curry, który kilka lat przeleżał schowany w szafce kuchennej. Zrobiłam i przepadłam. Jednak postanowiłam dodać do nich świeży lubczyk. Sama nie widziałam, co mnie naszło, ale pomysł okazał się trafiony - ogórki wyszły przepyszne. 

Ogórki w zalewie curry - żadne kiszone czy korniszony nie mają z nimi szans

Składniki:

  • ok. 4 kg średnich ogórków gruntowych
  • 1,5 szklanki cukru (w oryginalnym przepisie są 2 szklanki, jednak ja nie lubię aż tak słodkiego smaku)
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki octu
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżki przyprawy curry
  • łyżeczka ostrej papryki

Na każdy słoik:

  • 2 listki laurowe
  • 1 łodyga lubczyku
  • łyżeczka gorczycy
  • 4-6 kulek ziela angielskiego
  • płaska łyżeczka ziaren pieprzu

Ogórki w zalewie curry - sposób wykonania:

  1. Ogórki najpierw namocz w zimnej wodzie przez ok. 2 godziny. Następnie dokładnie je wyczyść i pokrój na grube kawałki. Przełóż je do miski. 
  2. W garnku przygotuj zalewę. Zagotuj razem wodę, ocet, cukier, sól, curry i ostrą paprykę. Gorącą zalewą zalej ogórki w misce i wymieszaj. Pozostaw je na ok. 8 godzin. 
  3. W tym czasie przygotuj słoiki. Na dno każdego z nich włóż odpowiednią ilość przypraw oraz gałązkę lubczyku. Następnie dodaj ogórki wraz z zalewą i szczelnie zakręć. 
  4. Słoiki włóż do dużego garnka i zalej je wodą do 3/4 wysokości. Zagotuj i pasteryzuj przez ok. 3-5 minut od zagotowania. Po ostudzeniu przenieś do piwnicy lub spiżarni.  

Takie ogórki są świetną przekąską, ale także zastąpią surówkę podczas niedzielnego obiadu i podkręcą smak kanapek i domowych burgerów. Jeśli lubisz nieco bardziej wyraziste smaki, koniecznie wypróbuj ten przepis na ogórki - pewnie tak jak ja z miejsca się w nich zakochasz. 

Więcej o: